Een marathon, hoe overleef ik dat?

Running - 16 October 2018
minder verzuim bij sporters

Een marathon, wauw heel stoer je gaat meedoen! 42,2km hardlopen is een hele prestatie. Na weken van trainen en een goede voorbereiding sta je daar straks toch met de gezonde zenuwen aan de start want… hoe overleef ik een marathon?

Training

Een marathon zonder training uitlopen kan en ja het is wel eens gedaan. Verstandig is het niet natuurlijk. Het is belangrijk dat je je lichaam voorbereid hierop. Dit doe je door goed te trainen. Dit doe je door je spieren en uithoudingsvermogen te trainen voor zo’n lange afstand hardlopen. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen. Nike maakt bijvoorbeeld een mooi schema waarin je zelf kan aangeven hoe vaak per week je wilt lopen. Dit schema past zich ook steeds persoonlijker aan na je runs. Daarnaast zijn Runkeeper en Strava heel populair en makkelijk in gebruik. Met behulp van een coach tijdens het hardlopen kom je steeds dichterbij je doel.

 

De dag voor de marathon

Voorbereiding is het halve werk zeggen ze wel eens. Dit is ook zeker zo wanneer jij zo’n lange afstand gaat afleggen. Zorg dat je de avond ervoor je spullen al hebt klaarliggen. Een sporttas met je hardloopoutfit voor verschillende weersomstandigheden. Je weet maar nooit. Een setje makkelijke schone kleding voor erna. Een ander paar schoenen of slippers zijn ook erg aangeraden. Na een paar uur zweten in schoenen, vinden je voet het heerlijk even vrij te zijn, believe me ;). Zorg dat je ontbijt en sportvoeding ook vast klaar staat. Eet niet iets wat je nog niet kent in die laatste week, maar ga bijvoorbeeld voor pannenkoeken of pasta de avond ervoor. En stap op tijd je bed in. Een goede nachtrust is namelijk ook belangrijk.

(*Marcella Roks (Sportief verkoper, Breda); Marathon Etten-Leur “Een fijn pleuris end, Lopuh nondeju”)

D-day

Ontbijt iets lichts die morgen.  vertrek op tijd. Op een dag als deze zal je door een zee van emoties gaan. Van de gezonde spanning vlak voor de start met de -wauw wat een ervaring, ik ga deze marathon uitlopen- emotie tot het -oh nee ik denk dat mijn schoen te strak zit- gevoel en de -waarom ben ik hieraan begonnen, dit doe ik nooit meer- gedachtes. Hoe overleef je dat? Denk positief. Geniet van de aanmoedigingen langs de kant. Concentreer je op je ademhaling en bedenk waar je jezelf straks mee gaat belonen na deze prestatie. En de welbekende quote die je overal op internet tegenkomt; “If you want to quit, remember why you started”. Dan komt die laatste 100 meter met de finish in zicht, dit is het mooiste gevoel. Je bent er bijna. eenmaal over die finish vergeet je al die negatieve emoties en krijg je dat euforische gevoel van overwinning en trots. GEWELDIG!

(*Sandra de Looff-Landkroon (Content Marketeer); eerste marathon in Zürich. “Zolang ik maar niet ga wandelen, ik móét blijven hardlopen”)