Kracht vs. Cardio

Fitness - 16 August 2018

Een gespreksonderwerp van elke sportfanaat. Wat is beter? Bij kracht vs. cardio zal er nooit een duidelijke winnaar zijn. Dat is niet erg! Hieronder nog eens een korte uitleg van beide.

Cardio

Bij cardio draait het allemaal om je hart en longfuctie. Als je een hartslag hebt wanneer je evenveel zuurstof inademt als dat je op dat moment verbruikt, dan er is een ideale verbranding binnen de spieren met weinig tot geen afvalstoffen. Dit kan je erg lang volhouden. Dat kan je trainen. Je kan ervoor zorgen dat jou ideale hartslag lager komt te liggen bij dezelfde inspanning. Je doet er dus steeds langer over om te verzuren. Uiteraard ligt deze hartslagfrequentie bij iedereen anders. Dit kan je laten testen. Vraag er eens naar bij jou sportschool! Afhankelijk van je doel zijn er ook andere trainingszones. Wil je een marathon uitlopen of ga je sprinten? Dit maakt een verschil in de keus van je hartslagzone waarin je gaat trainen. Er zijn nog meer voordelen van cardiotraining. Afvallen, een positief effect op je bloeddruk en minder kans op hart- en vaatziekten. Dus kom op, trek de stoute schoenen aan en ga buiten eens een rondje hardlopen. Je zal zien dat het je goed doet! Geen smoesjes,  je kan het ALTIJD en OVERAL doen.

Kracht

Bij kracht gaat het om je spierfunctie. Je kan het uithouden van je spieren trainen, maar je kan ze ook laten groeien. Op het moment dat je traint met gewichten ontstaan er kleine haarscheurtjes in je spieren. Dit voel je soms, ook wel spierpijn genoemd. Je lichaam gaat zich herstellen, maar beter dan voorheen om zich voor te bereiden op de volgende belasting. Simpel gezegd, je wordt sterker. Wat wil je bereiken? Wil je sterker worden of wil je groeien? Voor beide kies je namelijk een ander soort training. Een ander voordeel van krachttraining is dat je caloriën blijft verbranden. Zelfs wanneer je na het trainen op de bank naar je favoriete serie zit te kijken. Ook verbeterd het je lichaamscontrole. 

combineren

Wil je Daphne Schippers of Dwayne Johnson achterna, dan hoef je natuurlijk niet snel na te denken over welke van de twee opties je kiest. Wist je dat ze elkaar ook super goed kunnen aanvullen?

Als jij sneller wil kunnen hardlopen, fietsen of zwemmen komt er ook een stukje kracht bij kijken. Met krachttraining word je dus sterker, maar je verbetert ook de samenwerking tussen alle spieren. Handig he!

Wanneer jij je spieren mooi zichtbaar wil krijgen zal er een moment komen dat je dat vetlaagje moet verminderen. Dit gaat het beste door cardiotraining. Met een beter uithoudingsvermogen kan jij de krachtoefeningen ook weer langer volhouden.

5 tips voor kracht & cardio

  • Om beter te worden moet je af en toe boven je maximale trainen.
  • Neem genoeg rust zodat je lichaam kan herstellen.
  • Wissel van schema om de 6 a 8 weken om je lichaam een nieuwe prikkel te geven
  • Voeding is de sleutel tot succes voor elk doel
  • Combineer beide eens