Wandelen in Nederland

Outdoor - 8 October 2018

Wandelen in Nederland kan op verschillende mooie plekken. Wist je dat? Van de lage heides tot de glooiende heuvels. Voor ieder wat wils. Hieronder een paar mooie routes die je als wandel liefhebber niet mag missen.

Het Pieterpad

Dit is de langste wandelroute in Nederland. Het Pieterpad start in het noorden in de buurt van de Groningse Waddenkust en loopt helemaal tot aan Sint-Pietersberg bij Maastricht. Bij elkaar bijna 500km opgedeeld in 26 etappes. De paden worden netjes gemarkeerd met de rood-witte merktekens van lange afstand wandelingen. De route moet af en toe worden gewijzigd door veranderingen in de infrastructuur. De officiële website is altijd up to date, kijk hier dus even op wanneer je aan een etappe begint. Leuke extra informatie is dat het einde van het Pieterpad aansluit op een wandelroute die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice gaat.

 

Wadlopen

Een andere bijzondere ervaring in Nederland is wadlopen. Wadlopen wordt gedaan wanneer het laag water is. Wadlopen wordt altijd georganiseerd gedaan omdat de begeleiders precies weten waar je wel en niet kan lopen. Er zijn wandelingen van verschillende lengtes. Je kan zelfs van het ene eiland naar de andere lopen waarbij je soms tot aan je middel in het water loopt. Een bijzondere ervaring die je zeker niet mag overslaan.

Het Westerborkpad

Een ander mooi pad, het Westerborkpad, is ook een aparte in dit rijtje. Hier zit namelijk een stukje geschiedenis aan vast. Deze route start in Amsterdam, en eindigt in Hooghalen. Het pad brengt je langs de spoorlijn die vroeger werd gebruikt om de joden af te voeren naar het kamp Westerbork. Dit pad bestaat pas sinds 2011 nadat een aantal jaar eerder Jan Dokter dit pad liep ter nagedachtenis aan zijn 12 familieleden die hij heeft verloren tijdens de tweede wereldoorlog. 324km met 70 historische sporen en nog rolstoelvriendelijk ook. Onderweg luisterplaatsen ondersteund door een website en boek.