Tips voor hardloopschoenen: onderhoud

Running - 28 November 2014
hardloopschoenen onderhoud: tips

Qua onderhoud hoef je bij hardlopen alleen zorg te dragen voor je schoenen. Maar die schoenen zijn wel gelijk het allerbelangrijkste onderdeel van het hardlopen en dus is het zaak dat je ze goed onderhoudt. Een aantal tips van ons hardloopmerk Kalenji voor hardlopen: onderhoud van je schoenen.

Een aanrader vanuit Kalenji is om twee paar hardloopschoenen afwisselend te gebruiken. Op die manier krijgen de materialen van de tussenzool voldoende tijd om goed te drogen en te herstellen van je trainingssessie. Was je schoenen ook zeker niet in de wasmachine! Lijmpunten kunnen hierdoor verdwijnen, waardoor de schoen uit elkaar kan vallen. Bovendien kan de schoen vervormen door de warmte in de wasmachine. Dit zal het comfort nooit ten goede komen.

hardloopschoenen onderhoud

Wat betreft het schoonhouden van je hardloopschoenen is er helaas geen wondermiddeltje om het wit weer kakelvers en nieuw-wit te krijgen. Schoenen worden nu eenmaal vuil, voornamelijk de netstof (bovenop je voet) die de voet omsluit. Je kunt hiervoor een soepele (tanden)borstel voor gebruiken en het vuil er af te wrijven.

Prop papier tegen vocht
Een beetje lauw water met zeep kan een groot verschil maken:  gebruik echter nooit bleekmiddel. Stop een paar proppen kranten- of toiletpapier in je schoenen om ze het vocht te laten absorberen. Dit werkt uitstekend en voorkomt schimmel. Zet je schoenen tijdens het drogen niet te dicht bij een warmtebron zoals de verwarming: hierdoor kan de schoen vervormen.

hardloopschoenen onderhoud

Haal altijd de losse inlegzool uit je hardloopschoenen tijdens het drogen. Deze techniek mijdt vochtophoping, de ontwikkeling van bacteriën en stank. De oorspronkelijke vorm van de inlegzool blijft op deze manier ook beter behouden. En dan nog een logische tip van Kalenji: Laat je schoenen nooit onderin je sporttas zitten na een training. Juist je schoenen hebben frisse lucht nodig om te kunnen ademen en zodoende te herstellen voor een volgende sessie.

Samenvattend:
– Haal de inlegzool (binnenzool, indien uitneembaar) eruit
– Gebruik een softe (tanden)borstel
– Niet te ruw wrijven met lauw water en zeep
– Gebruik een paar proppen toilet- of krantenpapier in je schoenen om vocht te absorberen
– Laat je schoenen drogen op een droge plek die niet té warm is

Niet doen:
– Stop nooit je hardloopschoenen in de wasmachine of droger
– Nooit producten met bleek gebruiken tijdens het schoonmaken
– Zet je schoenen nooit op of dichtbij de verwarming of vergelijkbare warmtebron: hierdoor vervormen je schoenen

Zijn we tips vergeten? Wat is volgens jou de beste manier om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van een paar hardloopschoenen?