Tips: fietsen in de winter

Fietsen - 1 December 2014

Nu de winter toch echt begonnen lijkt te zijn, is het tijd om een beetje op jezelf te letten tijdens de feestdagen en bovendien om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Hoe kun je je conditie per fiets een beetje op peil houden in de winter? We geven je een aantal gouden regels van ons fietsenmerk B’Twin: tips voor fietsen in de winter.

Werk aan je uithoudingsvermogen

Vermijd uitputting tijdens je winterse fietstochten. Het seizoen is lang zat en het is belangrijk dat je conditie enerzijds niet teveel te lijden heeft onder de wintermaanden, maar dat je anderzijds toch in conditie blijft. Met een fatsoenlijke hoeveelheid uithoudingsvermogen kun je in het voorjaar gewoon verder gaan met langere tochten. Aan je uithoudingsvermogen werken is dus een sleutelfase in je trainingsschema in de winter.

Beoefen andere sporten

Laten we wel zijn: niet iedereen is even hardcore om bij elk weertype gewoon op de fiets te stappen. En daar is niets mis mee! Ook thuis kun je aan je conditie werken, bijvoorbeeld door binnen een hometrainer te installeren. Lekker binnen fietsen als het buiten te koud of te nat is om op de fiets te stappen, het is zeker een aanrader!

fietsen in de winter: hometrainer

Draag de juiste kleding

In de winter is het op de fiets enorm belangrijk dat je lange mouwen en pijpen draagt. We raden je dan ook ten eerste aan om fietskleding aan te trekken wanneer de temperatuur onder de 16 graden duikt. Je spieren, knieën en lichaam is beter beschermd tegen de rijwind: vanaf 16 graden is het risico op knieblessures een stuk groter en dat is uiteraard het laatste wat je wilt.

Opbouwen

Een van de belangrijkste aspecten aan fietsen in de winter is het feit dat je op regelmatige basis blijft trainen, zodat je in het voorjaar nog steeds een fatsoenlijke conditie hebt. Om je conditie op te bouwen, fiets je elke sessie steeds iets langer om je uithoudingsvermogen op te bouwen. Minder vaak fietsen maar jezelf volledig uitputten is geen goede strategie: elke keer iets langer en verder werkt goed als je dit regelmatig bijhoudt!

Verander van tempo

Wanneer je de hele winter op hetzelfde tempo fietst, went je lichaam aan dit ritme. Wissel je tempo dus af: door variatie blijft je lichaam alert. Onze tip is het toevoegen van een paar sprints in een lagere versnelling. Hierdoor verslapt je tempo (en dus je spieren) niet. Sowieso moet je standaard goed je spieren rekken en strekken na het fietsen.

Rij in een groep

Heb je problemen om jezelf te motiveren of gaat de tijd niet snel genoeg? Het kan zeker schelen als je in een groep fietst. Zo nu en dan een praatje maken, maar met name het tempo van je fietspartner(s) aanhouden: het kan een behoorlijke stimulans zijn als je wilt fietsen in de winter. En je wilt je fietsvrienden niet laten wachten, waardoor je eerder geneigd bent naar buiten te gaan.

fietsen in de winter: tips van B'Twin

Check het weerbericht

In de winter zijn de dagen korter en (zoals het hele jaar eigenlijk) is het weer enorm onvoorspelbaar. Niemand wil echter onderweg overvallen worden door een koude of natte winterstorm, dus hou zoveel mogelijk rekening met de omstandigheden. In de winter zijn de temperaturen tussen 10:00 en 15:00 het mildst, dus het is wel zo verstandig om einde ochtend, begin middag je fietstocht in te plannen. Afhangend van hoe lang je wilt gaan fietsen.

Laat jezelf niet teveel gaan

Voor de zekerheid zeggen we het er maar even bij: natuurlijk kun je rond de feestdagen lekker mee-eten en –drinken. Hou echter wel rekening met het feit dat het je vanaf 3 aangekomen kilo’s meer moeite kost om de feestkilo’s er snel weer af te trainen.

Vul aan

Zijn we tips vergeten? Vul ons lijstje aan en deel je tips voor fietsen in de winter! Decathlon krijgt ook een steeds breder assortiment aan elektrische fietsen, super handig voor dagen met veel wind.