Hoe kies ik ski’s?

Wintersport - 26 November 2014
hoe kies ik ski's

Of je nu een beginner, een semi-pro of een professional bent, het is essentieel dat je de juiste ski’s kiest wanneer je de piste op- of juist afgaat. Je ski’s moet je aanpassen op je niveau en stijl. Maar bovenal wil je verzekerd zijn van comfort en veiligheid en vorderingen maken in de sneeuw. Hoe kies ik ski’s? We helpen je op weg met een basisles ski’s uitkiezen. 

Bij het kiezen van je ideale paar ski’s, dien je rekening te houden met je lichaamsbouw, je niveau en hoe je de ski’s wilt gaan gebruiken. Blijf je alleen op de piste of wil je juist freestyle trucjes oefenen? Belangrijk is om te weten dat de voorkant van je ski de nose heet en de achterkant de tail.

hoe kies ik ski's?

Learn the lingo
Om de juiste ski’s te kiezen, is het belangrijk dat je ook weet wat een camber is. Dit is de bolling of kromming van de ski’s, zonder jouw gewicht of de bindingen. Als je de ski’s van de zijkant bekijkt, zie je dat ze plat of juist gebold zijn. Dit heeft allemaal invloed op hoe je in de sneeuw staat, je flexibiliteit, controle en wendbaarheid. Verhogingen in de nose of tail heten rockers.

ski2De kanten
De kanten van je ski’s zijn de metalen randen die rondom aan de zijkanten zitten. Ze zorgen voor grip in de sneeuw en moeten geslepen worden om hun scherpte te behouden. Als je de kanten niet slijpt, ga je een stuk sneller en vaker onderuit.

Verschillende soorten ski’s
Beginners starten hoogstwaarschijnlijk op de piste, maar gevorderden en pro’s zoeken hun uitdaging vaak off piste. Wil je liever in een halfpipe trucs oefenen? Voor elk gebruik zijn verschillende soorten ski’s in verschillende afmetingen.

hoe kies ik ski's? soorten ski's

De lengte van je ski’s
De lengte van je ski’s zijn van invloed op hoe je de ski’s wilt gebruiken. Je eigen lengte is belangrijk bij het maken van een keuze. Hieronder zie je de verschillende soorten ski’s en wat qua lengte is aan te raden:

hoe kies ik ski's?Je bindingen

De binding is waar je skischoenen vastgeklikt zitten op je ski’s en die bindingen bestaan uit 2 delen: de voorbinding (ook wel teenstuk) dat vastklikt op de voorkant van de schoen en de achterbinding (of hielstuk) dat de hiel van je schoen vastzet. De bindingen zorgen er door een veersysteem voor dat ze losschieten bij een val, op die manier worden ernstige blessures voorkomen. Je niveau, lengte en gewicht zijn bepalend in de keuze van je bindingen en hoe ze vervolgens worden afgesteld. Beginners kiezen het liefst voor soepele bindingen die heel snel openklikken bij een val. Pro’s hebben meer profijt bij vastere bindingen.

hoe kies ik ski's?

Extra tips van ons wintersportmerk Wed’ze:

“Hoe korter je ski’s, hoe flexibeler en meer wendbaar ze zijn. We raden beginners daarom aan om ski’s te nemen die 5 tot 10 cm korter zijn dan hun eigen lengte. Ideaal om lekker naar beneden te cruisen! Gevorderden raden we kortere ski’s aan voor meer snelheid.”