Vijf tips: trekkingrugzakken en dagrugzakken

Outdoor - 30 September 2014
Trekkingrugzakken

Vlieg je veel, ga je vaak wandelen, of zit je regelmatig een flink stuk op de fiets? Dan weet je dat een compacte, lichte en comfortabele rugzak onmisbaar is. En als je wilt gaan backpacken, is een grote, stevige trekkingrugzak een must. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van trekkingrugzakken en dagrugzakken? We zochten het voor je uit.

Tip 1: Wat moet er mee op reis?
Voor de aanschaf van een rugzak is het slim om op vier belangrijke dingen letten: type, pasvorm, inhoud en extra’s (vakken, accessoires et cetera). Er zijn twee soorten rugzak: trekkingrugzakken (backpacks) en dagrugzakken. Ze verschillen in grootte en inhoud, maar ook qua pasvorm en het aantal extra’s. Stel jezelf daarom altijd eerst deze twee vragen: wat ga ik doen en wat wil ik absoluut meenemen?

Tip 2: Pasvorm dagrugzakken

Een dagrugzak opdoen is makkelijk: gewoon zorgen dat de schouderbanden stevig maar niet te strak zitten. En als je een stuk gaat rennen of klimmen, zorg je dat de heupgordel (als je rugzak er eentje heeft) goed vastzit. De heupgordel voorkomt dat de rugzak teveel gaat wiebelen en de gehele inhoud alle kanten opvliegt. Ook is het slim om te kijken naar de breedte van de schouderbanden en de kwaliteit van de kussentjes. Breder met dikke kussentjes draagt fijner, maar is vaak ook wat warmer.

Trekkingrugzakken-5

Tip 3: Pasvorm trekkingrugzakken
Bij een grote trekkingrugzak of backpack weegt het draagcomfort letterlijk en figuurlijk nog zwaarder. Let dus op de kwaliteit en breedte van de schouder- en heupbanden en op de instelbaarheid van de stabilisatieriemen. Een trekkingrugzak moet precies op je torso passen en alle zware inhoud houd je zo dicht mogelijk op je rug, zo voorkom je rug- en nekklachten. Onder de knop ‘Technische informatie’ bij alle trekkingrugzakken en dagrugzakken op Decathlon.nl kun je precies zien hoe je een trekkingrugzak of een dagrugzak aantrekt en verstelt. En in een Decathlon-winkel helpen ze je graag bij het aanmeten.

Tip 4: Inhoud
Het uiterlijk van je trekkingrugzak of je dagrugzak is niet onbelangrijk (zo zijn er speciale kindertassen- en rugzakken van bekende modemerken), maar ook hier draait het vooral om de inhoud. Hoeveel je meeneemt hangt af van de beoogde activiteit, de mate van persoonlijke luxe én de duur van je reis.

Gebruik dit schema als leidraad:
Dagje weg, 1 tot 2 dagen: 10 tot 40 liter
Weekend, 2 tot 3 dagen: 40 tot 60 liter
Midweekje, 3 tot 5 dagen: 50 tot 80 liter
Lange reis, 5 dagen of meer: 80 liter of meer

Tip 5: Extra’s
Trekkingrugzakken en dagrugzakken beschikken in veel gevallen over talloze extra’s, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Denk aan tussenschotten en vakken, ritssluitingen, bagagenetjes en -banden, waterdichte compartimenten en ga zo maar door. Maak voor je op reis gaat een lijstje met wensen en bijbehorende extra’s en kies daarna de trekkingrugzak of dagrugzak die daar het beste bij past.

Trekkingrugzakken-6

Let tenslotte op het leeggewicht van de trekkingrugzak of dagrugzak, de kwaliteit van het schuim in de kussentjes en de garantieduur. Zo biedt Quechua tot wel 10 jaar garantie op zijn trekkingrugzakken en dagrugzakken!

Mocht je nog vragen of tips hebben naar aanleiding van dit artikel, schroom dan niet om ze hier te stellen of te delen. Decablog is ook op Facebook te vinden en daar je kun ook terecht met vragen en tips.

Alle trekkingrugzakken
Alle dagrugzakken