Conditietraining tips: verbeter je conditie

Fitness - 2 October 2014
Conditietraining-tips

Duursporten kan heel goedkoop zijn, zeker als je het thuis doet. Met de juiste accessoires en uitrusting kun je heel gemakkelijk en gemotiveerd aan je uithoudingsvermogen werken. En je kunt dankzij conditietraining afvallen. Van roeien tot fietsen, met de goede spullen en instelling én onderstaande conditietraining tips kom je heel ver.

Vijf conditietraining tips

Tip 1: Hartslag
Professionele duursporters besteden veel aandacht aan hun hartslag. Dat is niet voor niets, want voor wie zijn uithoudingsvermogen wil vergoten, is het belangrijk om op de optimale hartfrequentie te trainen. Een te hoge of lage hartslag tijdens de zogenoemde cardio work-out heeft een averechts effect. De ideale trainingszone ligt tussen de 60 en 80% van je maximale hartslag. Die bereken je door je leeftijd af te trekken van 220 (vrouwen gebruiken 226) en vervolgens te vermenigvuldigen met 0,7. Voor een man van 35 is de ideale trainingszone als volgt te berekenen: 220 – 35 = 185 x 0,7 = 129,5. Met behulp van een hartslagmeter kun je vervolgens precies in de gaten houden of je aan het trainen bent op de optimale hartfrequentie.

Tip 2: Fietsen

Steeds meer mensen stappen op de racefiets om hun uithoudingsvermogen te vergroten. Vooral in de zomermaanden is dat een heerlijke sport om te beoefenen. Hoe je kunt beginnen met wielrennen lees je overigens hier. Maar wat doe je in de nattigheid en vrieskou van herfst en winter? Dan blijf je binnen en klim je op het zadel van een hometrainer van B’Twin. Of, als je geen racefiets hebt, leg je de denkbeeldige Tour de France gewoon op een traditionele hometrainer van Kettler af. Het maakt niet uit welk type hometrainer je kiest: je kunt er (met een hartslagmeter als coach) prima je conditie mee verbeteren. Je kunt bovendien dankzij deze conditietraining afvallen.

Conditietraining-tips-5

Tip 3: Roeien
Roeien behoort tot de beste vormen van conditietraining. Je gebruikt er heel je lichaam voor en wordt dus fitter én sterker. Een boot, riemen en kilometers vlak water zijn niet nodig, want roeien kun je prima thuis doen. Bijvoorbeeld met een roeitrainer van Striale. Opvouwbaar en voorzien van onder meer een teller voor de verbrande calorieën. Wil je het echt professioneel aanpakken? Dan kies je voor de Concept2. Dankzij een intern geheugen en de zogenoemde PM3-console kun je met dit apparaat je trainingsvoortgang bijhouden en online vastleggen.

Tip 4: Crosstraining
Een van de meest gebruikte fitnessapparaten in de sportschool is zonder twijfel de crosstrainer. Daarmee train je zowel je armen als je benen, je uithoudingsvermogen en je kunt bovendien dankzij deze conditietraining afvallen. Door de elliptische beweging die je benen maken, is crosstrainen minder belastend voor de kniegewrichten dan hardlopen. Kortom, een goede en gemakkelijke manier om je conditie te verbeteren.

Conditietraining-tips-6

Tip 5: Kettlebells
Een kettlebell is een rond gewicht met een handvat, meestal gemaakt van gietijzer, maar tegenwoordig ook van andere materialen. Vanwege de hoge effectiviteit wordt kettlebell-training steeds populairder. Niet alleen bij professionele sporters, maar ook in sportscholen én bij mensen thuis! Kijk, en dat is handig voor jou. Met een kettlebell-workout verbeter je je kracht, snelheid, coördinatie, stabiliteit én uithoudingsvermogen. Je kunt bij Decathlon kiezen uit gewichten van 4 tot en met 20 kilogram. Pas met de zware kettlebells wel op voor je rug. Je kunt je er namelijk gemakkelijk aan vertillen. Begin licht en ‘klim’ langzaam op naar de zwaardere kettlebells. Op de website van Domyos vind je instructievideo’s voor kettlebell-trainingen en meer conditietraining tips.

Mocht je nog vragen of zelf conditietraining tips hebben: laat het ons hieronder of op Facebook weten!