Beginner’s Guide: Road to the Super Bowl

Teamsport - 30 January 2015
American Football Beginner's Guide: Road to the Super Bowl

Komende zondagnacht is het eindelijk weer zover: de Super Bowl! Hét jaarlijkse hoogtepunt voor American Football-fans wereldwijd, die zich niet laten afschrikken door het tijdsverschil (de finale van de NFL wordt dit jaar in Arizona gespeeld) en gewoon een nacht doorhalen om de ontknoping van de NFL live te zien. Een basisintroductie voor de niet-American Footballers: ontdek de Road to the Super Bowl met onze beginner’s guide!

  De essentiële basiskennis:
-Elk team stelt 11 spelers op
-Er worden vier quarters van 15 minuten gespeeld
-Elk team mag gebruik maken van 3 time-outs per helft (2 quarters)
-Bij gelijkspel worden sudden-deaths van 15 minuten    gespeeld

National Football League

De NFL wordt gespeeld door 32 teams die verdeeld zijn over twee conferences (met elk weer vier divisions): de National Football Conference en de American Football Conference. Er komt uiteindelijk uit elke conference een winnaar en zij spelen tegen elkaar in de Super Bowl om het kampioenschap in de NFL. Het seizoen is kort maar krachtig: van september tot de playoffs in januari en uiteindelijk de Super Bowl op de eerste zondag van februari (voor ons de nacht van zondag op maandag). Het doel van American Football is de bal richting (en uiteindelijk ín) de end zone van de tegenstander te krijgen. Dit kan gedaan worden door te rennen met de bal totdat een speler getackeld wordt, of door de bal downfield naar een medespeler te gooien.

Kipsta American Football

Downs

Een down is een van de belangrijkste (en meest verwarrende) onderdelen van de regels. Het team dat aanvalt (offense) dient de bal in vier pogingen (downs) tenminste 10 yards naar voren te brengen. Dit wordt bijgehouden en daarom staan er ook yards aangegeven op het veld. Als de bal inderdaad 10 yards naar voren is gegaan, krijgt de aanvallende partij opnieuw 4 pogingen om wéér 10 yards naar voren te schuiven. Wanneer het aanvallende team de 10 yards niet heeft gehaald, draaien de rollen: de verdedigende partij is nu in de aanval en het team dat eerst aanviel is nu in verdediging (defense).

Plays

Bij iedere down wordt een ingestudeerd actieplan gekozen om de bal verder richting de end zone te krijgen. Deze actieplannen worden plays genoemd. Voorafgaand aan elke down geeft de quarterback aan de rest van zijn team door welke play gespeeld wordt.

Running plays:
Bij een running play wordt de bal in de meeste gevallen afgegeven aan de running back, een gespecialiseerde speler die tackles kan ontwijken en afslaan. De overige spelers proberen de tegenpartij zo goed mogelijk te blokkeren om bij de running back te komen.

Pass plays:
Bij deze play krijgt de quarterback de bal van de center en gooit deze naar een van de receivers. Wide receivers staan aan de flanken gepositioneerd, tight ends maken deel uit van de offensive line (de 5 tot 7 man die vlak naast elkaar staan in het midden van het veld) en running backs kunnen tot slotte ook nog de bal vangen. Pass plays leveren over het algemeen meer yards op dan running plays maar brengen wel een hoger risico met zich mee: dat de bal kan makkelijker onderschept worden.

Field goal try:
Wanneer er na 3 pogingen nog geen 10 yards zijn overbrugd (4th down) maar de offense is al wel in de buurt van de end zone, dan kiezen de meeste teams er voor om de bal tussen de palen te schoppen. Dit levert 3 punten op.

Punt:
Wanneer de 4e poging voor de offense is aangebroken en de afstand tot de end zone is te ver voor een field goal, dan wordt in de meeste gevallen gekozen voor een punt. NB: Dit is niet hetzelfde als het Nederlandse woord punt). Tijdens een punt wordt de bal zo ver mogelijk weg geschopt om het de tegenpartij zo moeilijk mogelijk te maken: vanaf de plek op het veld waar zij de bal weer onderscheppen, moeten ze in 4 downs proberen te scoren. Hoe verder, hoe beter dus!

American Football Beginner's Guide

Posities

Hoewel er per team 11 spelers op het veld staan, bestaat een American Football-team uit veel meer spelers die allemaal totaal verschillen qua formaat, snelheid en rol in het team:

Offense:
De belangrijkste speler is de quarterback. Wanneer hij het aangeeft, krijgt hij de bal van de center en maakt dan de keuze om te gaan rennen richting de end zone van de tegenstander of om de bal te spelen naar een running back of een van de receivers.

Defense:
De defense bestaat uit snelle, atletische spelers die ervoor moeten zorgen dat de quarterback van de tegenstander geen passes kan geven naar zijn medespelers, én uit sterke, indrukwekkend grote spelers die ervoor moeten zorgen dat de tegenstander er niet doorheen komt. Dit gebeurt door tackles en het onderscheppen van passes.

Special teams
De special teams hebben een kleine maar belangrijke rol; zij komen het veld op om een field goal of extra point te scoren.

 De score
 Touchdown: 6 punten
Wanneer de bal door een speler over de goal lijn van de tegenstander wordt gerend, of wordt gevangen  of veroverd in de end zone.
 Field goal: 3 punten
Vaak bij de vierde down, wanneer de kicker dichtbij genoeg is om de bal tussen de palen (uprights) van de  tegenstander te schieten.
 Extra punt: 1 of 2 punten
Na een touchdown kan een extra punt gescoord worden door de bal tussen de uprights te schieten. Als  de bal weer in de end zone wordt gebracht, krijgt het aanvallende team 2 extra punten.
 Safety: 2 punten
Wanneer een speler van het aanvallende team met de bal getackeld wordt in zijn eigen end zone, krijgt  het verdedigende team 2 safety punten.

Super Bowl 2015, wie gaat winnen?

Hoe beleef jij de Super Bowl, blijf je op om de strijd tussen de Seattle Seahawks en de New England Patriots live te kijken?