American Football en rugby: Vijf verschillen

Teamsport - 15 September 2017

Vorige week startte in Amerika de National Football League competitie weer: De NFL. Het hele jaar door spelen landen om verschillende prestigieuze rugby kampioenschappen. Steeds meer Nederlanders kijken geïnteresseerd naar de sporten, maar vaak worden de twee door elkaar gehaald. Decathlon legt je vijf verschillen uit.

 

De bal

Rugby én American football worden beiden met een ovale ‘bal’ gespeeld. Leg ze echter naast elkaar en het verschil wordt snel duideljik: Een rugbybal is groter en ronder. Hij is gemakkelijker onderhands achteruit te gooien, terwijl een American football ontworpen is om vooruit te werpen!

 

Bescherming

Rugby wordt, afgezien van een scrumcap en wat verstevigde kleding, zonder bescherming gespeeld. American football-spelers zijn dikker bepakt, en dat is nodig. Door de langere afstanden die spelers afleggen, zijn de tackles en hits vaak zo hard, dat het onveilig zou zijn zonder helm en zogenaamde pads te spelen.

Spel ligt stil

Rugby ligt als sport veel minder vaak stil dan American football. Bij ‘uit’ ballen en fouten is er even rust, maar na een tackle gaat het spel snel meteen door. Bij American football krijgt een aanvallende ploeg na elke poging even de tijd te hergroeperen, en een tactiek te bedenken. Telkens als een speler óf de bal (na een pass) de grond raakt, ligt het spel even op z’n gat.

 

De belangrijkste regel!

Er zijn talloze verschillen tussen rugby en American football in het spelregelboekje te vinden. Het belangrijkste verschil is misschien wel de manier waarop vooruit gespeeld mag worden: Bij rugby gebeurt het rennend of met een trap: De bal mag alleen achteruit geworden worden. American football werkt in ‘beurten’ (de vier downs) en een trap wordt gebruikt om de bal aan de tegenpartij over te geven óf te scoren.
En zoals gezegd: American football heeft de voorwaardse pass. Een lange pass door de lucht kan het spel in één keer wel vijftig- of zestig meter vooruit helpen. Bij rugby beweegt het spel zich met méér plays, in kortere happen, naar voren.

 

De afkomst

Rugby ontstond halverwege de negentiende eeuw in Engeland, in het plaatsje Rugby. Het was een vorm van voetbal waarbij de bal ook gedragen mocht worden. Rugby Union en Rugby League zijn de twee bepalende vormen van het spel, met verschillende regels. American football ontstond in Amerika vanuit de regels van Rugby Union. Verschillende denkers gingen met de regels aan de slag. De besproken voorwaartse pass, de snap… Vijftien jaar na de eerste American football-wedstrijd in 1867 was het spel al onherkenbaar veranderd. Het resultaat zijn twee waanzinnig spectaculaire sporten die het bekijken en beoefenen zeker waard zijn.

 

Lijkt het jou leuk een keer rugby of American football te spelen? Teams in Nederland zijn constant op zoek naar nieuwe leden. Kijk op www.afbn.nl (American football) of www.rugby.nl voor een club bij jou in de buurt.

 

Tiel | Verkoper en Digital Sports Leader | Geboren in het verkeerde land: Basketbal en American football-fan for life!