Fiets winterklaar maken: tips en advies

Fietsen - 30 January 2015
fiets winterklaar maken

Dat het winter is, betekent niet automatisch dat je niet kunt gaan fietsen. Met de juist outfit en materialen kun je ook in de koude en donkere maanden gewoon de weg op. Wanneer het dan weer lente wordt, heb je een veel betere conditie dan wanneer je in winterslaap bent gegaan.

Zorg voor de juiste fietskleding
Met goede fietskleding is fietsen met lage temperaturen en slecht weer verrassend comfortabel. Het belangrijkste is dat je kunt kiezen uit verschillende kleding voor verschillende weertypen. Wanneer het regent, is een waterdicht fietsjack natuurlijk een must. Met waterdichte handschoenen, de juiste fietsbroek en schoenhoesjes hou je de ergste natheid wel buiten. Als je meer last hebt van de temperatuur dan van de regen, ga je voor een winddicht jack, fietsonderkleding en een ademende basislaag die zweet weghoudt van je lichaam.

fiets winterklaar maken

Fietsverlichting
Een fiets winterklaar maken betekent ook dat je in het donker gezien wordt. Maar ook als je gaat fietsen wanneer het niet donker is, is een set goede fietslampen een logische beslissing. In de winter mag je op sommige dagen van geluk spreken als de zon überhaupt opkomt, dus verlichting is hoe dan ook een goed idee. Bovendien ben je goed zichtbaar voor ander verkeer, ook overdag.

Kies voor het juiste onderhoudsmateriaal
Er zijn verschillende soorten olie of spray die stof en viezigheid weghoudt en je ketting schoon houdt. Welke olie of spray je ook gebruikt, in de winter is het zaak dat je de ketting vaker onderhoudt dan wanneer de weersomstandigheden beter zijn. Het kan handig zijn om olie in huis te halen die voor elk soort weer geschikt zijn om zo gedurende het jaar je fiets goed te kunnen onderhouden.

fiets winterklaar maken

Dikkere banden
Een lekke band is nooit fijn, maar het komt echt totaal niet uit wanneer het koud of nat is. Dikkere fietsbanden voorkomen dit sneller, of zelfs bredere banden als je frame het toelaat. Je hebt ook meer grip met dikker rubber, wat met gladheid natuurlijk voordelig is. Wielrenners kiezen in de donkere maanden vaak voor banden van 25mm in plaats van 23mm.

Gebruik spatborden
Veel fietsers hebben een hekel aan spatborden, maar als het koud en nat is, heb je liever spatborden op je fiets dan natte modderresten op je rug. Toch? Het is ook beter voor je fiets, en wanneer je in een groep rijdt is het wel zo sociaal naar degene die achter je fietst.

fiets winterklaar maken

Hou je conditie op peil met een fietstrainer
Soms is het weer dermate slecht dat je echt niet naar buiten wilt of kunt. Dan is een hometrainer of fietstrainer ideaal: je gebruikt je eigen fiets en je kunt toch aan je conditie en ritme werken.

En jij?
Hoe bereid jij je voor op fietsen in de winter, train je binnen of trotseer je gewoon de kou en regen? Heb je nog extra tips? Deel ze hieronder!