Winterproof lopen

Overige - 3 November 2017

De eerste sneeuw is gevallen! En dan komt de vraag: ‘’Wat moet je nu aan als je gaat hardlopen bij deze temperaturen?’’ Alleen die dikke trui blijkt niet warm genoeg. Hoe dik je trui ook is als die van katoen is krijg je het niet bepaald warmer. Waarom vraag je je dan af? Nou katoen neemt heel veel vocht op, je zweet veel, maar de trui voert dit niet af. Waardoor de trui nat wordt, als dan de koude lucht er tegenaan komt krijg je het alleen maar kouder. Maar wat moet je dan aan? En wat is nu echt fijne kleding? Dat leggen we je allemaal uit!

“Help?! Het is koud, wat moet ik aan?”

Werk met lagen
Bij kouder weer is het belangrijk om te werken met lagen. Het gaat er niet meer om hoe dik je trui is, het gaat erom hoe je je kleed en hoeveel lagen je draagt. Pas je lagen vervolgens aan op het weer. In de herfstmaanden kan het weer nog wisselvallig zijn, van een zomerse 20 graden tot vroeg in de ochtend een temperatuur van 7 graden. In de winter gaan we al gauw naar het vriespunt toe. Eigenlijk is de formule zeer simpel, hoe kouder, des te meer lagen je moet dragen. De volgende lagen kunnen aangedaan worden;

Onderlaag
Hier adviseren we voor de herfst en winter een thermoshirt. Deze zijn in korte en lange mouwen verkrijgbaar. In de herfst kun je eventueel korte mouwen onder je shirts dragen, in de winter zul je al snel lange mouwen dragen.

Hardlooptrui/ lange mouwen shirt
Hieronder verstaan we een trui/shirt wat speciaal gemaakt is voor het hardlopen. Draag geen gewone trui, want deze voeren het zweet vaak niet af, waardoor je niet goed warm zult blijven. Hardlooptruien van bijvoorbeeld Kalenji voeren het zweet vaak goed af en zijn voorzien van een thermolaag. Tevens heeft Kalenji ook shirts met lange mouwen deze zijn ook ideaal voor het hardlopen, ze zijn zeer licht en ideaal onder een jasje of om in de herfst te dragen wanneer de temperaturen nog iets hoger zijn dan in de wintermaanden.

Regenjas of windjack
Dit is zeer fijn als bovenste laag. Een windjack houdt alle wind tegen, waardoor je het minder snel koud krijgt. Let wel altijd op, een windjack kan eruit zien als een regenjas, maar houdt geen regen tegen. En voor de diehards die gewoon in de regen gaan rennen en ja… ook ik ben zo gek, hebben ze gelukkig regenjassen uitgevonden. Deze houden het water buiten de jas, waardoor je ongestoord je hardloopsessie kan voortzetten. En langer warm blijft.

Hardloopbroek
Qua broeken is er ook nog verschil. Er zijn de normale hardloopbroeken en je hebt thermobroeken. In de thermobroeken zit een bepaalde voering waardoor je lichaam beter warm wordt gehouden. Het positieve is, ze zijn er zelfs al vanaf 14,99 en je doet ze meestal aan zodra de temperatuur rond het vriespunt komt 😉

 

Accessoires
Daarnaast mogen de accessoires natuurlijk niet ontbreken, want deze helpen je extra goed de winter door te komen. Een paar handschoenen speciaal om te hardlopen is zeer handig en pak er dan eentje waarmee je je telefoon nog kan bedienen. Dan kan je tenminste nog dat volgende nummer opzetten als je net lekker bezig bent! Persoonlijk draag ik als het kouder wordt graag een hoofdband, zodat je geen koude oren krijgt tijdens het lopen. Want ik kan je vertellen het is niet heel fijn om met bevroren oren te lopen, oke ik ging er sneller door rennen maar of het nu optimaal was… En of dat niet alles was, heeft Kalenji iets nieuws, een hardloopmuts met muziek erin. Deze kun je via bluetooth koppelen aan je telefoon en je eigen muziek luisteren en heb je tegelijkertijd warme oren! Ideaal!

  

Zichtbaar op pad!
Daarnaast is je zichtbaarheid in de winter ook een belangrijk punt en naast het zichtbaar zijn voor andere wil je zelf natuurlijk ook zicht hebben op de weg waar je loopt. Dat kan met de Run light. Deze lamp doe je om, vele zullen denken dat moet toch irritant zijn. Ik heb hem getest en ervaarde dat totaal niet. De eerste paar trainingen voelde ik hem nog wel zitten, ook omdat ik erop lette. Maar daarna werd het een gewoonte en was ik me nauwelijks meer bewust van dat ik hem om had.

Ik zou zeggen heel veel hardloopplezier deze winter en we gaan ervan uit dat jullie nu voorbereid op pad kunnen! En ons team staat natuurlijk altijd voor jullie klaar om jullie van persoonlijk advies te voorzien!