Trailrunning in de stad

Running - 17 December 2014
trailrunning in de stad

Dat je in de stad of in een omgeving zonder hoogteverschillen woont, betekent niet dat je niet kunt trainen voor trailrunning. Natuurlijk zijn de omstandigheden minder ideaal dan wanneer je midden in de Alpen zit, maar je kunt wel degelijk het beste maken van je situatie. Tips voor trailrunning in de stad!

Trappen

Waar je ook woont, er zullen altijd trappen in de buurt zijn. Ideaal! Hoe hoger de trappen, hoe beter. Neem de treden een voor een bij hogere snelheid, of ga juist wat langzamer en neem ze per twee of drie met je handen op je bovenbenen.

Fietsen

Tijdens een lange fietstocht kun je het trail-idee nabootsen door tijdens het trappen mee te ‘dansen’ op je fiets. Trap in een hogere versnelling dan je normaal doet, ga op je trappers staan en veer mee wanneer je over drempels, gaten in de weg of andere obstakels fietst. Natuurlijk is dit een stuk uitdagender in het bos of op een MTB-baan.

Helling op een loopband

Als je van de buitenlucht houdt, is een loopband waarschijnlijk niet je meest ideale vorm van bewegen. Toch kun je juist binnen trainen voor een trail parcours! Vooral in de donkere maanden is het binnen een stuk aangenamer om te trainen, en je hoeft je motivatie niet te verliezen doordat je geen zin hebt om naar buiten te gaan. Op een loopband kun je het traject bergopwaarts simuleren door bijvoorbeeld een helling van 10% in te stellen.

trailrunning in de stad

Krachttraining

Krachttraining kun je gewoon thuis of in de sportschool doen, en het is een echte aanrader om je lichaam klaar te stomen voor het echte werk tijdens trailrunning. Zorg altijd dat je trainingsschema steeds iets zwaarder wordt, zodat je lichaam de inspanningen gaandeweg langer kan volhouden. Als je een dag hard getraind hebt, raden we de volgende dag een simpele jogsessie of zelfs rustdag aan. Vraag in elk geval niet te snel weer teveel van je lichaam.

Klimmen en dalen

Als je ook maar iets in de buurt hebt dat heuvelachtig is, kun je oefenen met klimmen en dalen! Een voorbeeldsessie is 3×12 minuten klimmen/dalen met 5 minuten ‘bijkomen’ op vlak terrein. Heb je geen trailterrein in de buurt? Voor de doorgewinterde hardlopers tippen we 40 minuten rennen, met pauzes van 10 minuten lopen. Op die manier went je lichaam aan de variatie tussen rennen en lopen die je bij trailrunning gebruikt en die eigenschap wil je zo snel mogelijk eigen maken.

Tips voor trailrunning in de stad?

Heb je meer tips om te trainen voor trailrunning, en wat mag zeker niet ontbreken als je op pad gaat? We horen graag hoe jij jezelf klaarstoomt in de bebouwde kom!