Hoe voorkom ik blaren?

Outdoor - 6 April 2015
Hoe voorkom ik blaren?

De kleinste wondjes doen het meeste pijn, en daar zijn blaren een goed voorbeeld van. Ze kunnen je wandeltocht verpesten en bovendien duurt het ook wel even voordat je er weer vanaf bent. Maar hoe voorkom je blaren en als je ze hebt: hoe kom je er vanaf?

Preventief blaren tegengaan:
Preventief afplakken: met antiblaarband, een soort sporttape, plak je plekken af waar wrijving (en dus een blaar) kan ontstaan. Smeer je voeten in voordat je op pad gaat met een vette zalf als uierzalf of vaseline en was je voeten zonder zeep met koud water.

Goede schoenen en sokken
Draag goede schoenen die je al hebt ingelopen. Het klinkt logisch, maar als je schoenen niet goed zitten is dat funest tijdens het wandelen. Schoenen die te strak zitten, gaan knellen en in schoenen die net iets te wijd of te groot zijn ontstaat wrijving.

Daarom zijn ook je sokken belangrijk: te dikke sokken maken een goed passende schoen te klein waardoor je voeten gaan knellen. Zorg dat er onder je voet geen vouwen in je sokken ontstaan omdat ze bijvoorbeeld te los zitten. Ook aan de zijkanten van je voeten en bij je enkels mogen je sokken niet gaan schuiven in je schoenen, de kleinste wrijving zorgt voor irritatie en dan is het eigenlijk al te laat.

Nog meer tips?

Heb je andere tips om blaren te voorkomen? Laat ze achter in de comments!