Wat doe ik tegen teken?

Outdoor - 8 April 2015
Wat doe ik tegen teken?

Het aantal teken is de afgelopen jaren toegenomen in ons land, een resultaat van de groei aan natuurgebied en ecologische verbindingszones. Een teek is een klein krab-/spinachtig insect dat leeft van bloed. En die wil je niet op je hoofd krijgen! Tips om teken te mijden en te verwijderen.

Wat doet een teek?
Een teek bijt zich vast in je huid. Omdat ze zo klein zijn, kan dit onopgemerkt gebeuren. Op je hoofd, achter je oren maar ook in je knieholtes of armen: als het lekker weer is en je draag een shirt zonder mouwen, kan een teek zich bijvoorbeeld ook in of vlakbij je oksel nestelen. Het is dus belangrijk dat je goed controleert of je een tekenbeet hebt. Die beet houdt in dat de teek er nog zit: hierdoor kun je de ziekte van Lyme krijgen. Ga je vaak fietsen of wandelen? Check dan goed op tekenbeten!

Waar kunnen teken zitten?
– Hoog gras
– Bomen en struiken
– Duingebied
– Op de heide
– Tussen dode bladeren

Controle
Laat altijd iemand anders kijken of je een teek hebt, met name op de plekken waar je het zelf niet goed kunt zien. Zit er een teek op je kleren en krijg je die niet helemaal weg? Was je kleding dan op 60 graden of stop ze in de droger.

Wat moet je niet doen?
Probeer de teek niet weg te krabben en gebruik geen alcohol of jodium. Je hebt een pincet of een speciale tekentang nodig: hiermee trek je de teek met een draaiende beweging uit je lichaam. Dat er een stukje achterblijft is niet erg. Ontsmet het wondje en overleg even met je huisarts of je verdere behandeling nodig hebt. Dit geldt alleen voor teken die langer dan 24 uur op je huid hebben gezeten. Als er een rood ringetje zichtbaar is, moet je de huisarts sowieso even bellen voor controle.

Tips tegen teken?

Heb je meer tips voor het weghalen of mijden van teken? Laat het weten in de comments!