Goede voornemens: sporten

Fitness - 10 December 2014
goede voornemens: sporten

Want: de feestkilo’s moeten er weer af
Aan het einde van het jaar is het voor veel mensen moeilijk om vast te houden aan een dieet of gezond ritme. Met Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw komt er nu eenmaal meer eten voorbij dan normaal, en het kan knap lastig zijn om steeds nee te zeggen. Een van de meest voorkomende goede voornemens: sporten! Maar hoe pak je dat aan en hoe hou je het vol? Ons eigen fitnessmerk Domyos geeft een aantal handige tips.

Bepaal een doel

Als je een tijdje niet gesport hebt en weer wilt beginnen, is het belangrijk dat je een sportief doel voor jezelf stelt. Wat is de reden dat je weer gaat sporten? Wil je afvallen of trainen voor een strak lichaam? Wil je meer spiermassa opbouwen of gaat het je puur om het verbeteren van je conditie? Wanneer je een helder doel voor ogen hebt, kun je daar je trainingsschema op aanpassen.

Ga met iemand anders sporten

Voor je motivatie is het een stuk beter wanneer je samen met iemand sport. De discipline volhouden is makkelijker wanneer je als team opereert. Maar het is ook een goed idee om advies te vragen aan een fitnessinstructeur of trainer van een sportschool. Deze experts kunnen een persoonlijk schema op maat voor je samenstellen dat je natuurlijk in een ideale wereld ook in de sportschool uitvoert. Aan de hand van een coach of trainer is het makkelijker om vast te blijven houden aan je doel en dus vooruitgang te boeken.

samen sporten

Goede voorbereiding

Zorg dat je tijdens het sporten geschikte kleding draagt. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt in je kleding, het hoeft dus zeker niet te strak te zitten. Je kunt altijd nog speciale fitnesskleding aanschaffen wanneer je weer lekker in je ritme zit en weet dat je op regelmatige basis sport. Natuurlijk hoort een warming up ook bij je voorbereiding. Zo bereid je je spieren en gewrichten fatsoenlijk voor op de inspanning die gaat komen.

Zorg voor afwisseling

Besluiten om te gaan sporten is stap 1, het daadwerkelijk volhouden is een tweede punt. Zorg dat je je trainingen een beetje afwisselt om een sleur te voorkomen! Als je steeds dezelfde training en schema’s volgt, kan je motivatie snel afnemen. Hier kan een instructeur natuurlijk uitstekend bij helpen.

Zoek het ideale ritme

Als je serieus bent om je sportieve doel te bereiken, is het aan te raden om zeker twee keer per week te trainen. Wanneer je ervoor zorgt dat je een gevarieerd schema volgt, is dit een stuk makkelijker om vol te houden.

Blijf realistisch

Natuurlijk moet je in het begin niet teveel tegelijk verwachten. Het duurt even voordat je resultaten boekt en daar moet je geduld voor hebben. Dit is vaak de reden dat mensen hun sportieve voornemens weer opgeven. Kies dus een realistisch doel waar je naartoe kunt werken zonder de moed te verliezen. Stel dat je 10kg wilt afvallen; ga dan voor een gewichtsverlies van 2kg in de eerste maand. Zolang je uitgaat van een geleidelijke vooruitgang in plaats van snel resultaat, is het ook een stuk makkelijker om mentaal vertrouwen te houden in wat je allemaal kunt bereiken!

goede voornemens: sporten en afvallen

Eet en drink verstandig

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, helemaal na de feestdagen. Toch is het een absolute must om regelmatig te drinken tijdens je training. Je verliest vocht en dus moet je dat compenseren. Ook een vast patroon qua voeding is essentieel: ontbijt, lunch en ’s avonds. Tussendoor een stuk fruit of energy bar en zorg dat je je grenzen kent wanneer je toch een keer wat vets eet.

Meer advies?
Wat zijn jouw goede voornemens en hoe bouw jij je conditie weer op in het nieuwe jaar? Laat je adviezen voor andere sporters achter in de reacties!