Tien tips: hydrateren tijdens het fietsen

Fietsen - 8 December 2014
hydrateren tijdens het fietsen

Hydrateren is een van van de belangrijkste factoren tijdens fietstrainingen en –wedstrijden. Wist je dat het verlies van 2% aan lichaamsvocht je sportprestaties kan verminderen met 20%? Teveel vochtverlies kan ook nog eens leiden tot spierpijn of kramp, dus tijdens het fietsen wil je goed door blijven drinken. Tien tips!

1) Drink de juiste hoeveelheid
Over het algemeen verliest ons lichaam 2,5 liter water per dag. Daarom wordt het ook sterk aangeraden om dagelijks in elk geval twee liter water te drinken. Dit hangt natuurlijk af van omstandigheden zoals de temperatuur en hoe intens je sport.

2) Wacht niet totdat je dorst krijgt
Zodra je merkt dat je dorst hebt, is het eigenlijk al te laat. Je lichaam geeft aan dat je vocht nodig hebt, omdat je het niet bijtijds op peil hebt weten te houden. Wacht dus niet totdat je dorst krijgt maar denk en drink vooruit.

3) Drink genoeg
Transpireren is een manier van je lichaam om je lichaamstemperatuur te reguleren. Wanneer je veel zweet, dien je dus veel te drinken om te zorgen dat je temperatuur op een normaal niveau blijft tijdens het fietsen. Drink dus genoeg en zorg dat je een fietsbidon, waterzak of waterfles bij je hebt!

aptoniaHP

4) Kies het juiste drankje
Water is uiteraard een uitstekende manier van hydratatie tijdens het sporten. Maar als je echt veel energie gebruikt tijdens het fietsen, is een sportdrankje wel zo verstandig. Deze bevatten belangrijke elementen als mineralen, calcium, magnesium koolhydraten en vitamines die je tijdens de inspanning meer dan goed kunt gebruiken.

5) Bij korte sessie is water voldoende
Wanneer je minder dan een uur fietst, is mineraalwater voldoende om je vochtgehalte op peil te houden.

6) Bij langere sessies kies je sportdrankjes
Mineralen en koolhydraten zijn zeer belangrijk tijdens lange, intense inspanningen. Het verlies van mineralen en energie compenseer je maximaal wanneer je meer dan alleen water drinkt. Ons sportvoedingsmerk Aptonia is specialist op het gebied van hydratatie en biedt een ruim aanbod sportdrankjes en -voeding.

hydrateren tijdens het fietsen

7) Drink met de juiste temperatuur
IJskoude drankjes kunnen leiden tot maagklachten tijdens het sporten. Zorg dus altijd dat je water of sportdrankje niet té koud is.

8) Hydrateer op regelmatige basis
Zorg dat je voor, tijdens én na het fietsen goed drinkt. Op die manier anticipeer je verstandig op het vochtverlies dat tijdens het fietsen gaat plaatsvinden. Dus niet wanneer het te laat is en niet teveel vooraf: drink op regelmatige basis. Idealiter een of twee slokken om de tien á vijftien minuten.

9) Let goed op
Bij de eerste tekenen van teveel vochtverlies (extreme dorst, zware benen, kortademig, spierpijn) moet je wat drinken. Je raakt uitgedroogd en dat is funest voor je conditie en uithoudingsvermogen. Voorkom problemen en drink regelmatig!

10) Drink tijdens herstel
Fysieke inspanning heeft nogal een impact op je lichaam, en met name op je spieren. Bij het herstel hoort een fatsoenlijke hydratatie: je reserves worden aangebroken tijdens het sporten en dus moet je na je fietstocht of –wedstrijd nog zeker een kwartier tot halfuur goed blijven drinken om je lichaam genoeg vocht te gunnen. Een energiedrankje hoort zeker tot de opties!

Reageer!

Heb jij nog tips of ideeen over hydratatie tijdens het fietsen? Laat het weten in de comments!