Eerste keer kamperen: een Beginner’s Guide

Outdoor - 6 September 2014
Eerste-keer-kamperen

Kamperen is een bevrijdende manier van vakantie vieren. Oké, het is vaak minder luxe dan een hotelverblijf, maar in ruil daarvoor ben je lekker in de natuur, ontmoet je leuke mensen en leer je het kleine weer te waarderen. Overgeleverd aan de elementen kan een campingvakantie wel flink in het water vallen. Gebruik daarom onze kampeertips om van de eerste keer kamperen een succes te maken.

Eerste keer kamperen: voorbereiding en uitrusting

Je kampeeravontuur begint met de keuze van een geschikte kampeerplek. Op de websites van de ANWB en Zoover vind je veel handige kampeertips en beoor- delingen die je keuze zullen vergemakkelijken. Als je de perfecte camping geboekt hebt en op het punt staat om te gaan, komt het belangrijkste deel van de reis: het inpakken. Neem je een eigen tent mee? Kies je voor een luchtbed of een slaapzak? Wat voor kookgereedschap kun je het best meenemen? Het zijn allemaal zaken waar je vooraf bij stil moet staan. Wij helpen je daar graag bij, dus lees snel verder en profiteer van onze kampeertips.

Tent en bed

Op veel campings kun je kiezen voor een stacaravan of vaste tent. In dat geval zijn er veel zaken voor je geregeld. Ben je echter nog op zoek naar een goede tent voor je eerste keer kamperen? Ga dan eens bij Decathlon kijken. Daar vind je tenten in diverse prijsklassen en maten. Zorg dat je tent ruim en stevig genoeg is als je lang gaat kamperen.

Eerste-keer-kamperen-5

Als slaapplek kies je het best tussen een luchtbed en een zelfopblazend slaapmatje. De tweede is vaak iets duurder, maar wel lichter, beter oprolbaar en comfortabeler. Kies je voor een luchtbed, zorg dan dat je een extra deken op het matras legt als het buiten koud is. Als je ruimte over hebt in je tent, kun je natuurlijk wel een extra groot luchtbed kiezen. Met een elektrische pomp is dat heerlijke bed zo opgeblazen. Extra tip: check altijd goed of de ondergrond vrij is van scherpe voorwerpen…

Slaapzak
De keuze voor je slaapzak hangt sterk af van het seizoen waarin je kampeert. Je deken moet namelijk net als thuis precies warm genoeg zijn. Je kunt grofweg kiezen uit twee soorten slaapzakken: een kampeer slaapzak en mummy slaapzak. Het traditionele dekenmodel (met rits) is over het algemeen groter, zwaarder en ruimer en vooral geschikt voor kamperen in warme tijden. De mummy slaapzak loopt bij de voeten smal af en is vaak warmer en beter oprolbaar. Voor beide geldt overigens nog de keuze in vulling: dons of kunstvezel. Dons isoleert beter (is dus warmer én koeler zoals bij een thermosfles) en is bovendien lichter, gemakkelijker oprolbaar, maar vaak ook wat duurder.

Kookgereedschap
Met een kooktoestel tot je beschikking, zorg je tegenwoordig ook op de camping voor een keurige maaltijd. Of je daarbij kiest voor een benzinebrander (loodvrij) of een gastankje, hangt af van de verkrijgbaarheid van brandstof. In dunbevolkte gebieden zijn gastankjes vrijwel niet te koop en kies je het beste voor benzinebranders. In Nederland is dat niet van toepassing en is een gastoestel beter. Zorg ook dat je voldoende lichtgewicht pannen en bestek meeneemt, zodat het ‘goede bestek’ thuis in de la kan blijven liggen.

Eerste-keer-kamperen-6

Buiten zitten
Meer dan de helft van je tijd op de camping breng je buiten je tent door. Zelfs als het regent moet je lekker droog voor je tent kunnen zitten. Met een tarp of schuiltent creëer je als het ware een veranda voor je tent, waarop je zelfs in slecht weer heerlijk kunt relaxen. Qua stoelen en tafels kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Meer comfort zorgt echter wel voor veel meer bagagegewicht. Gelukkig vind je bij Decathlon verschillende lichtgewicht en gemakkelijk opklap- bare campingstoel en campingtafel. Denk ook aan een plaid om op de grond te zitten.

Tot slot moet je de verlichting niet vergeten. Decathlon biedt keuze uit verschillende kampeerverlichting. Sowieso is een zaklamp of hoofdlamp onmisbaar. Bij Decathlon vind je ook de Quechua 2 seconds XL Fresh Illumin III; een innovatieve tent met ingebouwde LED-verlichting! We hebben deze tent uitgelicht in een speciaal artikel dat je hier aantreft.

Meer tips voor de eerste keer kamperen

Als je kampeeruitrusting op orde is, kan er al bijna niets meer misgaan tijdens de eerste keer kamperen. Maak een checklist om te voorkomen dat je iets vergeet en pak je auto zo in dat het gewicht goed verdeeld is en het zicht naar achter niet belemmerd wordt. Eenmaal op de camping begint de pret dan eindelijk. Om kleine probleempjes en irritaties te voorkomen tijdens de eerste keer kamperen hebben we bovendien nog enkele praktische kampeertips van ervaren campinggangers voor je verzameld.

Ligging
Als het terrein heuvelachtig is, zorg er dan voor dat je niet onderaan een helling staat met je tent. Een fout die door veel mensen gemaakt wordt tijdens de eerste keer kamperen. En dat is op z’n zachtst gezegd onhandig, want als het regent stroomt al het regenwater regelrecht je tent in. Om een rivier door je campingpaleis te voorkomen (tenzij je wilt afkoelen) kun je ook de grond rondom een beetje loswoelen. Het regenwater verdwijnt dan sneller in de grond.

Eerste-keer-kamperen-7

Koken en eten
Heb je geen koelkast of koelbox? Graaf dan een gat in de grond, stop er je spullen in, dek het af en markeer het. Natte theedoeken over de drankflessen leggen werkt ook. En sta je bij een rivier, stop dan je spullen in een zak, maak het met een touw vast aan een boom of de tent en leg het in het water. Voor een meerpansgerecht op een kooktoestel met maar één pit breng je eerst de rijst of pasta aan de kook. Daarna wikkel je dat pannetje in een theedoek en leg je er een slaapzak eromheen. Zo blijft het eten langer warm. In de tussentijd kan de keukenprins/-prinses van dienst in een andere pan de saus of groenten opwarmen.

Ongedierte
Laat wespen je eerste keer kamperen niet verpesten. Snij, zaag of knip een frisdrankfles op tweederde deel (vanaf de onderkant gezien) in tweeën. Giet een laagje zoete limonade in het onderste deel. Zet daar vervolgens het bovenste deel op z’n kop in – zonder dop. Zorg er trouwens wel voor dat je afvalresten niet laat slingeren en hang de afvalzak ‘s nachts altijd aan een hoog punt. Dit voorkomt dat dieren ‘s nachts in je spullen gaan rommelen. Overigens vind je bij Decathlon tientallen producten op het gebied van kampeerhygiëne, zoals klamboes, een draagbare douche van Quechua en biologische afbreekbare zeep. Bovendien kunnen de medewerkers in onze winkels je adviseren over de producten en ze hebben zeker nog meer kampeertips voor je.

Heb je na het lezen van deze gids zin gekregen in een kampeervakantie? Hopelijk maken onze tips van je eerste keer kamperen een succes! Heb je al een keer gekampeerd en missen hier belangrijke tips? Laat maar weten!