Beginnen met wielrennen: Beginner’s Guide

Fietsen - 8 September 2014
Beginnen-met-wielrennen

Altijd al eens willen beginnen met wielrennen? Na het lezen van deze Beginner’s Guide ben je (hopelijk) enthousiast en weet je precies welke koers je moet volgen om een goede amateurwielrenner te worden.

Beginnen met wielrennen: Voorbereiding

Wielrennen is een leuke en toegankelijke sport, die een goede voorbereiding en een financiële investering vereist die hoger is dan voor bijvoorbeeld hardlopen. Gelukkig biedt Decathlon in verschillende prijsklassen scherpgeprijsde racefietsen, fietskleding en wielrenaccessoires aan. We vertellen je hier wat je nodig hebt om te kunnen wielrennen.

Zo weet je precies welke koers je moet volgen om een goede amateurwielrenner te worden

Een racefiets
Bij Decathlon vind je racefietsen in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Let er goed op dat je de juiste maat racefiets kiest. Heb je geen idee wat je maat is? Vraag dan om advies in een Decathlon-winkel. Koop niet meteen de duurste racefiets, maar neem een ‘opstapmodel’. Schaf pas een duur(der) model aan als je het niveau van een wat verder gevorderde wielrenner hebt bereikt.

Fietsbroek, fietsshirt en een thermoshirt
Wist je dat professionele wielrenners geen onderbroek dragen tijdens hun ritjes? In plaats daarvan dragen ze een fietsbroek met een zeem in het kruis. Dankzij zo’n broek zit je veel prettiger op je zadel – wel zo fijn op de lange afstanden. Let er vooral bij het kopen van het fiets- en thermoshirt op dat ze als gegoten zitten, want een fietsshirt dat te groot is gaat klapperen in de wind. Was al je fietskleding na gebruik grondig.

Beginnen-met-wielrennen-6

Handschoenen en een fietshelm
Beiden een must voor wielrenners. Met fietshandschoenen voorkom je blaren op je vingers en je handen zijn beter beschermd tegen de kou. Besteed bij de aanschaf van een helm aandacht aan de pasvorm: hij moet echt top op je kop zitten. Neem een fietshelm in een felle kleur, want dan val je meer op in het verkeer en vergroot je jouw veiligheid op de weg.

Fietsschoenen en -sokken
Wielrenners fietsen met speciale raceschoenen die je vastklikt aan de pedalen. Op deze manier kun je duwen op de pedalen én er aan trekken. Zo kun je efficiënter gebruik maken van de kracht in je benen. Let bij het aanschaffen van fietsschoenen vooral op het draagcomfort. Ze moeten lekker zitten en mogen niet knellen, ook als je voeten warm zijn. Om je voeten draag je speciale fietssokken, want die houden je voeten langer koel en droog dan gewone sokken. Zo voorkom je blaarvorming op je voeten en kun je er de sokken in blijven zetten.

Goed beslagen ten ijs

Na het lezen van bovenstaande tekst weet je wat de noodzakelijke uitrusting is voor een beginnende wielrenner. Wie nog beter beslagen ten ijs wil komen doet er goed aan nog wat accessoires te kopen, de extraatjes die het wielrennen nog plezieriger maken. Denk aan producten als een fietsbril om je ogen tegen de zon en insecten te beschermen, een bidon en een bidonhouder en een bandenreparatieset, een fietspompje en inbussleutels om onderweg je fiets af te kunnen stellen. Ook een zadeltas komt goed van pas om veel van die fietsaccessoires in mee te nemen.

 

Starten met fietsen

Okay, na een goede voorbereiding is het tijd voor het leukste gedeelte: wielrennen! Ga tijdens je eerste rit niet meteen voluit, maar begin rustig aan om geleidelijk je duurconditie op te bouwen. Zo wen je jezelf aan om lang op de fiets te zitten, want dat is belangrijk bij wielrennen. Zeker als je in een later stadium ritten wilt maken van 50 kilometer of meer. Maak voor het opbouwen van je conditie een trainingschema, zeker als je jezelf wil klaarstomen voor een wielerevenement -of wedstrijd.

Beginnen-met-wielrennen-5

Stappen van tien

Als beginnende wielrenner kun je het beste gebruik maken van het onderstaande trainingsschema. Zoals je kunt zien bestaat de training uit drie ritten en een rustdag. Na een rit vergroot je de afstand met 10 kilometer. Let wel: de beginafstand hangt af van je conditie. Lijkt 30 kilometer je teveel, begin dan met een kortere afstand. Na de eerste training van drie ritten begin je de volgende training met de afstand die je op de tweede dag van de vorige serie hebt afgelegd.

Dag:       Afstand:
1               30 km
2               40 km
3               50 km
4               rustdag
5               40 km
6               50 km
7               60 km
8               rustdag

Conditie verbeteren

Heb je eenmaal een goede basisconditie, dat wil zeggen dat je in een relatief rustig tempo een afstand van 70 à 80 kilometer goed kunt volhouden, dan kun je jouw conditie op de volgende manieren verder verbeteren:

  • Verhoog de gemiddelde snelheid op de vlakke routes;
  • Voer de afstanden nog verder op;
  • Kies een parcours met flinke hoogteverschillen;
  • Doe af en toe een intervaltraining: een korte training waarbij fases van zware en lichte inspanning zich snel afwisselen. Bijvoorbeeld een serie van vijf sprints van 45 seconden met telkens 15 seconden rust ertussen. Je kunt bijvoorbeeld drie van die series doen, met 5 minuten rust tussen elke serie.

Tot slot nog wat tips voor beginners:

  • Ga niet van huis zonder dat je weet hoe je een band moet vervangen of plakken;
  • Neem plakspullen, een reservebinnenband, voldoende eten (bananen zijn lekker en zitten vol energie!) en een fietsbidon met sportdrank mee;
  • Check altijd voordat je gaat fietsen de spanning van je banden (6 bar is het minimum) en de staat van je remmen en remblokjes.

Veel plezier en succes met wielrennen. Mocht je nog vragen hebben: laat het ons weten! Je vindt ons ook op Facebook en daar kun je ook terecht met vragen.