Bergschoenen onderhouden: tips

Outdoor - 27 March 2015
Hoe moet ik mijn bergschoenen onderhouden?

Een goed paar wandel- of bergschoenen is de basis van een lange hike of wandeling. Je wilt dus wel dat je schoenen een tijd meegaan en daarvoor is het nodige onderhoud aan te raden. Quechua geeft onderhoudstips!

Als je terugkomt van een wandeling of hike, is het belangrijk dat je je bergschoenen direct schoonmaakt. Het makkelijkste is om de schoenen met de hand te wassen (of af te nemen met een zachte spons) in lauw water met een beetje neutrale zeep. Als de schoenen erg vies zijn, kun je een borstel gebruiken om de naden, ringetjes en andere plekken waar de veters langs gaan schoon te maken. Laat je schoenen vervolgens in de open lucht in de schaduw drogen en let op dat je de binnenzool eruit haalt. Zorg altijd dat je schoenen goed ingevet zijn, op deze manier drogen ze niet uit.

Hoe hou ik mijn schoenen waterdicht?
Een van de belangrijkste factoren van je bergschoenen onderhouden is zorgen dat ze waterdicht zijn en dat ook blijven. De meeste schoenen zijn gemaakt van waterdicht leer en om dit zo te behouden, gebruik je waterdichte spray. Hierdoor trekt het vocht niet in het materiaal van de schoen en met waterproof leervet verbeter je de waterdichtheid en bescherm je je bergschoenen tegen vlekken.

Bergschoenen onderhouden

Afraders
Zet je bergschoenen nooit bij de kachel als je ze wilt laten drogen! Hierdoor drogen ze uit en verliezen ze de vorm die zich heeft aangepast naar je voet. Ook kunnen scheurtjes in het materiaal ontstaan, dit is funest voor de waterdichtheid. Maak na de wandeling geen bolletjes van je sokken! Draai je sokken bij voorkeur binnenstebuiten, hang ze op of leg ze plat neer: vooral als je ze vaker moet gebruiken zonder ze te wassen (bijvoorbeeld bij een trektocht). Wanneer je de eerste tekenen van slijtage ziet, raden we je aan om de sokken niet meer te gebruiken. Zo voorkom je blaren en blessures, en: strijk je sokken nooit!

Hoe onderhoud jij je bergschoenen?

Heb je overig advies voor het onderhoud van berg- en wandelschoenen? Geef je tips hieronder in de comments!