Hoe voorkom ik pijn aan mijn schenen?

Running - 25 March 2015
Dacthlon tips damloop

Het komt vaak voor dat mensen last krijgen van de voorkant van hun scheenbenen wanneer ze snel lopen of hardlopen. Dit trekkende gevoel kan zeer hinderlijk zijn. Het gaat hier om een ontsteking van de voorste scheenbeenspier omdat die intensief belast wordt en dat niet gewend is. Geen zorgen! Met een paar goede stretchoefeningen kun je deze pijn voorkomen.

Waardoor wordt de pijn veroorzaakt?
Hoe sneller je stapt, hoe meer je voorste scheenbeenspier samentrekt. Als je sneller loopt, buigt je voet namelijk sterker naar voren om de grond te raken en de hielbeweging te maken. Dit is een aanpassing in je normale manier van lopen en als je sneller loopt dan normaal, gaat het pijn doen. De spier in je scheenbeen moet aansterken, er is dus geen reden tot paniek wanneer je de pijn in je benen voelt. Iedereen die regelmatig sport kent het gevoel en het neemt zeker af als je de juiste voorbereidingen treft.

Stretchen
Wanneer je de pijn in je schenen begint te voelen, stop dan vooral om even te stretchen. Je kunt de volgende methode gebruiken om je voorste scheenbierspier te rekken, ook voordat je op pad gaat: Ga op je hielen zitten en zorg dat je rug mooi recht blijft. Til je knieën één voor één voorzichtig omhoog en houd die positie minstens 30 seconden aan. Herhaal deze oefening een aantal keer om je spieren volledig te stretchen, ook bij wijze van cooling down na een sportsessie.

Hoe voorkom ik pijn aan mijn schenen?

Drink voldoende
Zoals bij iedere vorm van sporten is je vochtbalans de basis van je work out. Drink elk kwartier wat water zodat je spieren makkelijker toxines kunnen afvoeren. Hoe langer je sport, hoe beter het is om ook een sportdrankje te drinken om je lichaam van wat extra brandstof te voorzien.

Geleidelijk opbouwen
Bouw je workout geleidelijk op. Je kunt je dan wel voorbereiden door hardloopschoenen en een outfit aan te schaffen, maar je moet nooit te snel teveel vragen en verwachten. Als je dit wel doet, zul je juist last krijgen van pijnlijke spieren omdat je lichaam nog niet gewend is aan de inspanning. Zowel bij hardlopen als wandelen is het belangrijk dat je let op wat je lichaam aan signalen afgeeft. Zolang je niets forceert, blijft sporten leuk!

Extra tips?

Heb je andere tips of extra advies om de pijn in je schenen te voorkomen wanneer je gaat hardlopen of snelwandelen? Laat het weten in de comments!