Decathlon Running Academy, leren hardlopen met Decathlon

Running - 9 May 2016
Kalenji Running Academy

“…Stop! Ik wil jullie eerst nog attenderen op de KleefRun en ChallengeRun die in mei en juni worden georganiseerd…” Nog voordat ik als trainster van de Kalenji Running Academy ben uitgesproken komt uit de groep licht gemompel en zenuwachtig gegiebel. De aandacht van enkele lopers is sneller dan de wind alweer spoorloos verdwenen als we op pad gaan voor een professionele tempotraining. Ook dat staat op het menu vandaag in Apeldoorn.

RunningAcademy (1)

In 8 weken tijd hebben de lopers al veel ervaring opgedaan over hoe te luisteren naar het lichaam, waarom rusttrainingen zo ontzettend belangrijk zijn en welk tempo en schoeisel het beste bij je past om te komen tot het uiteindelijke doel: 5 km. lopen binnen 12 weken! Allemaal lessen waar de meeste beginnende lopers al snel de mist in gaan met blessures tot gevolg. Goed om dit alles aan te leren onder de juiste begeleiding en binnen de Kalenji Running Academy wordt dit geboden. Daarnaast is het gewoon ontzettend ontspannend en gezellig!

Deze zaterdagochtend hebben de lopers, sommigen voor het eerst, de korte broeken en shirts uit de kast getrokken voor een zomerse training. Tempotraining is belangrijk om de hartspier sterker te maken waardoor een langere afstand lopen later weer gemakkelijker gaat. Voldoende water drinken is bij deze hoge temperatuur geen onnodig advies, dus een deel van de groep loopt met een praktische heupbelt terwijl de ander het nog met een simpel flesje water af kan. Alles mag en kan vandaag. Plezier en gezelligheid is wat telt om de groep enthousiast te houden tot aan de eindstreep. Belangrijk bij de training is dat eigen tempo aanhouden verstandig is. Laat je niet meetrekken met de snellere lopers als het lichaam aangeeft dat dit niet prettig is. Daar breek je alleen maar de training mee af. Na een uur flink puffen, rustig wandelen, plezier hebben en kletsen is de zaterdagochtend bijna weer ten einde. De flesjes zijn leeg en de koek is op.

RunningAcademy (4)

Chantal (35) tikt me bij de cooling-down bescheiden op de schouder: ”Haha, wedstrijden zijn voor snelle hardlopers en niet voor ons soort hè. Mijn tempo was niet denderend vandaag! Wat denk je wel niet. Ik geloof al niet dat ik een half uur kan lopen in juni en jij begint nu al over het lopen van een wedstrijd? Daar pas ik toch helemaal niet tussen! Ik heb helemaal geen zin om achteraan te starten en helemaal als laatste te finishen. Ik hoor iedereen nu al lachen en de sfeer zit er goed in. De woorden ‘schudden met die billen’ staan nog diep in mijn geheugen gegriefd. Ik ben geen domme troela. Nee, die loop laat ik lekker aan me voorbijgaan. Eerst nog maar wat oefenen met de lopers uit deze groep. Zeg nooit nooit. Voorlopig in ieder geval nog niet.” Lachend zwaait ze naar me als ze met rode wangen en twinkelende oogjes vertrekt op haar mama-fiets.

Tja, wanneer ben je nu een wedstrijdloper en wanneer ben je een trimmer? Kennelijk kijken nieuwe lopers hier toch op een hele speciale manier tegenaan. Veel hardloopwedstrijden zijn voor veel mensen een mooie kans om de omgeving eens van een hele andere kant te zien. Geen wedstrijddruk en spanning, maar juiste een manier om te ontspannen. Daarbij komt dat je bij elke wedstrijd altijd zelf je tempo kunt bepalen. Loop je in een groep mee dan pas je je snelheid aan naar het tempo van de groep. Eigenlijk niets anders dan een gewone gezellige training. Enkel dat je met een grotere groep start, je een startnummer op je shirt geprikt krijgt en bij de finish een klok ziet staan. Als je geluk hebt nog een paar supporters en een fijn flesje sportdrank. En als je heel veel geluk hebt ook nog een gaaf shirt of medaille als beloning.

RunningAcademy (2) (1)

Iedereen kan en mag deelnemen aan een wedstrijd. Nergens staat dat het niet mag. De organisatie van elke dorps-run maakt een diepe buiging om zoveel mogelijk deelnemers aan de start te krijgen. Ik kan je een goede tip geven: knijp je ogen dicht, zet het verstand op oneindig en schrijf je in. Je zult zien dat direct na de start de spanning van je schouders afglijdt en je eigenlijk alleen maar kunt genieten! Met je verstand misschien nog een wedstrijd, maar als je je hart eerlijk laat spreken is het gewoon een heerlijke training!

En na elke wedstrijdervaring zie je alleen de positieve ‘boost’ die je ervan krijgt. Zaterdag 18 juni zitten de 12 weken er op voor de lopers van de Kalenji Running Academy en kijk ik met trots toe hoe ze onze eigen uitgezette Apeldoornse ChallengeRun gaan lopen en zo de 5 km. volbrengen en stiekem toch al een eerste wedstrijd met startnummer hebben gelopen.

“Find your rhythm, enjoy your run!”

Voor meer info: Decathlon Running Academy

RunningAcademy (3)