Met Decathlon op weg naar je eerste marathon

Running - 23 March 2017

Of je hem nu in Eindhoven, New York of London gaat lopen: Je eerste marathon uitlopen is een gebeurtenis om nooit te vergeten. Decathlon helpt jou met deze tips de hele 42.195 meter door!

Een paar weken geleden vroegen we onze volgers op Facebook om tips voor een loper met aspiraties voor de marathon. We maakten een selectie uit jullie waardevolle bijdragen en kwamen met deze vijf aanbevelingen op de proppen! Eerst vertelt Peter, onze hardloop-topper van Decathlon Best, over zijn eerste marathon.

De eerste marathon van Peter van den Elshout (foto), sportief verkoper in Decathlon Best

‘Ik heb nu ongeveer veertig halve marathons gelopen en twintig hele. De eerste? Die weet ik nog heel goed! Dat was al driekwart jaar nadat ik begon met lopen, in 1987. Het was in Amsterdam, het was dertig graden. Mijn vriendin, vrienden, kennissen, m’n vader en moeder… Iedereen stond me op te wachten bij de finish. En hoe dat voelde? Huilen, man… Alleen maar huilen. Ik kon geen stap meer zetten, ik was zó blij! Achteraf moesten ze me helpen met aan- en uitkleden. Alles deed pijn. Maar dat onbeschrijflijke gevoel… Dat zal ik nooit meer vergeten.


Praat met anderen

Een marathon loop je niet alleen. Hoe gek het ook klinkt: Je gaat je ouders, vriend of vriendin en iedereen in je omgeving nodig hebben om die flinke afstand te lopen. Laat mensen weten dat je in training bent voor de marathon, vertel hen waar- en wanneer je hem gaat lopen. Misschien inspireer je hen wel om óók de uitdaging aan te gaan, of misschien zijn zij bereid ergens iets voor je te betekenen.

 

 

Stel haalbare doelen

Zoek een trainingsprogramma (bijvoorbeeld met de Decathlon Coach app) en hou je daar zo goed mogelijk aan. Maar onthoud altijd dat de vorm van de dag en andere omstandigheden (regen, wind, temparatuur) altijd hun invloed zullen hebben. En wat trainingen geldt, telt dubbel en dwars tijdens de race: Eindigen is belangrijker dan de tijd die je voor ogen had!

Verander niet te veel aan je routine

Het is de dag van je marathon (of zelfs de week ervoor) en twijfel kruipt in je hoofd. Een andere broek of legging? Een iets ander shirt of een paar sokken? Verander niet op het laatst iets in je routine, puur omdat je hoopt op een klein voordeel op de grote dag. Ga niet ineens méér drinken of (veel) meer koolhydraten pakken. Jouw voorbereiding bracht je hier. Die werkt voor jou, en je weet wat ze zeggen! Never change a winning team.

Denk aan je vorm en techniek

Het is een behoorlijk stuk lopen, die ruim 42 kilometer. Verlies van goede techniek is het laatste dat je tijdens de race kunt gebruiken. Zit je nek boven je schouders? Schouders boven je heupen? Maak je mooie stappen en wikkel je goed af? Het is raadzaam regelmatig even een check uit te voeren, want je gaat alle energie nodig hebben voor die laatste paar kilometer.

 

Vergeet niet te genieten

Natuurlijk gaat het pijn doen, je gaat stuk zitten en de komende dagen zien er niet sexy uit voor je. Maar tijdens je training heb je dit gevoel al leren omarmen. Er staan honderden mensen langs de kant. Ze juichen voor jou en slechts een fractie van hen zal voelen wat jij die laatste meters voelt. Je hebt meer dan 42 kilometer gelopen! Of je nu als eerste, 152e of 2952e de finishline passeert. Voor ons ben je een held! We zijn trots op je!