Hoe hard moet ik mijn banden oppompen?

Fietsen - 23 March 2015
Hoe hard moet ik mijn banden oppompen?

Met te slappe banden ga je langzamer en is de kans op lekrijden groter. Te harde banden zorgen er weer voor dat je stuiterend op de fiets zit. Wat betreft banden oppompen is er een groot verschil tussen wielrennen en mountainbiken: wat is de ideale bandenspanning voor een mtb of racefiets?

Banden van je racefiets
Controleer voor iedere tocht of training je bandenspanning. Te weinig lucht in je banden geeft extra rolweerstand, meer slijtage en kans op lekrijden (‘snakebite’, stootlek). De aanbevolen en maximale bandenspanning staan vaak op de buitenband aangegeven in bar of psi (100 psi = 7 bar). Een standaardregel voor de bandenspanning is 1 bar per 10 kg lichaamsgewicht. Weeg je 80 kg? Dan pomp je dus 8 bar in je band. Hoe zwaarder je bent, des te verder wordt je band namelijk ingedrukt door je lichaamsgewicht. Let op! Zorg dat je de maximale bandenspanning niet overschrijdt. Bovenstaande vuistregel is een suggestie. De bandenspanning is ook afhankelijk van het wegoppervlak (kasseien of asfalt maakt nogal een verschil), gewenste comfort en weersomstandigheden.

Hoe hard moet ik mijn banden oppompen?

Mountainbike banden oppompen
In tegenstelling tot racefietsen worden de banden bij het mountainbiken juist niet hard opgepompt. Bij een lagere bandenspanning heb je meer demping, meer grip (door een groter contactoppervlak met de grond) en ga je harder. Te weinig druk in je banden vergroot de kans op lekrijden. Op mountainbikebanden wordt –naast de maximale bandendruk– ook vaak een minimale bandendruk opgegeven. De druk in je banden is naast je gewicht ook afhankelijk van de ondergrond (modderig of hard?), rijstijl en velgbreedte. De bandenspanning is dus heel persoonlijk.

Wees voorbereid
Niet iedereen gaat op pad met een fietspomp, maar zorg wel dat je altijd een bandenplakset bij je hebt als je een langere tocht gaat maken. Makkelijk om mee te nemen en om te gebruiken zijn zelfklevende bandenplakkers.

Tips voor banden oppompen?

Heb je extra tips om een lek in de band te vinden of om een band op te pompen? laat het weten in de comments!