Back to sport – Vind je fitheid terug met ‘Getfitcherith’

Overige - 29 August 2017

Zo ongeveer het hele jaar zijn we bezig met fit worden voor de vakantie want iedereen wilt er goed uit zien in bikini of zwembroek en zich hierin dan nog fijn en comfortabel voelen ook. Zoals veel mensen heb ik altijd het goede voornemen om op vakantie gezond te gaan eten en net zoals thuis te blijven sporten. Makkelijker gezegd dan gedaan: Bij terugkomst van vakantie toch ook dit jaar weer een aantal kilo’tjes zwaarder. Hoe kom ik nu weer in het juiste ritme?

 

Voor mij is mijn voeding en sportritme een levensstijl geworden, welk jaargetij het ook is. Ik wil me goed voelen, lekker in mijn vel zitten. Toch gaat het er bij mij op vakantie altijd anders aan toe, al zeg ik van tevoren dat ik dezelfde levenswijze aan ga houden.

Op vakantie pak je vaker een terrasje met hierbij een lekker drankje en een snack. Het sporten sla ik dan al snel over en kies ik in plaats van mijn gezonde maaltijden ’s ochtends toch voor dat croissantje wat er zo lekker uit ziet en ’s middags een snack uit de frituur gaat er ook prima in. Dit klinkt voor de meeste mensen vast herkenbaar. Is dit dan erg? Zeker niet want het is vakantie en ook genieten hoort erbij maar na de vakantie is het van belang je levensstijl en structuur weer op de pakken.

Genieten op reis

Dit jaar maakte ik een verre reis naar Suriname en Curaçao. Bij terugkomst merkte ik het al: Een jetlag! Het is belangrijk om weer structuur in je leven te hebben. Dit betekent voor 

mij elke dag mijn wekker zetten om het juiste ritme weer te krijgen. Ik zet soms zelfs mijn wekker voor mijn maaltijden, anders kunnen deze er zo bij in schieten. Het is belangrijk om op vaste tijden te eten en hierdoor is het makkelijker om tussendoor mijn work-outs in te plannen. Niet geheel onbelangrijk: Door weer in mijn ritme te komen heb ik een betere nachtrust en dus meer energie.

Op vakantie heb ik qua voeding echt wel genoten, veel koolhydraten gegeten, veel gesnackt, ijsjes gegeten en alcoholische drankjes genuttigd. De eerste dagen thuis denk ik al snel: “Oh, ik heb trek in wat lekkers”. Het blijft soms moeilijk om mij hier dan niet aan over te geven. Af en toe een niet verantwoord tussendoortje mag best maar belangrijk is het om de voeding weer onder controle te krijgen. Ook hierin weer dat vaste ritme aan maaltijden zodat ik geen behoefte heb aan onverantwoorde tussendoortjes.

Pak de draad weer op!

Ik volg geen dieet maar probeer mijn aangepaste levensstijl weer op te pakken, ik mag alles eten maar met mate en daarom juist is dat ritme zo belangrijk.

Hierbij nog een aantal tips op een rijtje:

  • Drink water in plaats van alle frisdranken, hydrateer je lichaam en drijf het vocht af.
  • Structuur en regelmaat. Sta op tijd op, zet je wekker, plan je maaltijden en sportmomenten in. Hierdoor krijg je meer energie en slaap je beter
  • Stel je 1e sportmoment niet uit.. Ja ik ga morgen naar de sportschool, want van uitstel komt afstel. Neem een fitness abonnement, zoek een sport uit die je leuk vind, ga elke avond een uur wandelen of fietsen of koop gewichten en andere attributen, zodat je thuis op welk tijdstip van de dag dan ook je oefeningen kunt uitvoeren
  • Volg geen dieet maar pak je levensstijl weer op, je mag alles eten maar met mate. Probeer de juiste keuzes te maken dus wat fruit en vitaminen in plaats van een snack op het terras. Zorg dat je je eten voorbereid en geen ongezonde maaltijd last-minute hoeft te halen of te bestellen.
  • Bouw het rustig op. Ga niet van 0 naar ik wil alles tegelijk. Geef jezelf de tijd om weer aan je levensstijl te wennen. Vergelijk jezelf niet met anderen maar doe je eigen ding. Stel eventueel een doel op zodat je ergens voor kunt gaan.

Geef het tijd, bouw het rustig op en geniet vooral van je gezonde levensstijl!

 

Instagram: https://www.instagram.com/getfitcherith/