Sandra; “Zwemmen of verzuipen”

Zwemmen - 8 January 2019

Zwemmen of verzuipen, dat is de keuze die ik heb wanneer ik dat water in spring. Ik ben absoluut geen Kromowidjojo als het om zwemmen gaat, maar ik kom aardig vooruit. In dit artikel zal ik jullie meer vertellen over de verschillende trainingsattributen die ik gebruik om beter te leren zwemmen. Dus wat neem ik mee naar het zwembad naast mijn badmuts en zwembril?

Als triathleet zwem je over het algemeen veel borstcrawl. Als beginnend triathleet vind ik het fijn deze af te wisselen met de schoolslag. Het is al pittig zat. Dit aangezien je heel anders moet letten op je ademhaling in het water dan dat je doet tijdens fietsen en hardlopen. Wanneer je deze namelijk niet goed onder controle hebt, kan het zo maar zijn dat je een hap water binnen krijgt. Niet zo fijn kan ik je uit ervaring vertellen. Om mijn zwemtechniek te verbeteren, train ik mijn armen en benen los van elkaar. Dat doe ik met onderstaande hulpstukken.

Pullbuoy

Dit kleine achtvormige plankje kan je tussen je benen stoppen. Wanneer je een sterke core hebt kun je ervoor kiezen de pullbuoy tussen je enkels vast te houden. Op die manier moet je core hard werken om je lichaam recht in het water te houden. Wanneer je je benen stil houdt in het water heb je alle tijd om je alleen te richten op je armslag. Ideaal.

 

handpaddles

Als je de slag eenmaal goed te pakken hebt met je armen is het ook nog eens de kunst om sterker te worden. Anders zal je nooit sneller gaan zwemmen natuurlijk. Dit kan je doen door middel van paddles. Je hebt hierbij namelijk meer weerstand op het moment dat je doorhaalt met je armen. Een goede manier om sterker te worden dus.

 

zwemplank

Dit plankje moet je nog wel kennen van je zwemles toen je nog jong was. Een ideale manier om je beenslag te oefenen. Aangezien dit ook wel beenspieren zijn die je anders niet veel gebruikt is het belangrijk deze goed te trainen. Even niet druk maken om je ademhaling en armslag is ook wel eens relaxt.

 

Flippers

Net als bij het sterker worden in je armen heb je ook een hulpstuk voor het krachtiger maken van je benen. Korte flippers helpen je hierbij. De flippers zorgen weer voor die grotere weerstand in het water. Wanneer je merkt dat het steeds makkelijk wordt, kan je een stapje verder. Langere flippers bieden weer meer weerstand. Je kan jezelf dus steeds blijven uitdagen.

Kortom; er zijn dus genoeg trainingsmaterialen die je training net even wat uitdagender maken. Verschillende manieren om deze te gebruiken en jezelf te blijven verbeteren in het zwemmen. Zelf merk ik hier zeker iets aan te hebben omdat ik mij kan concentreren op één onderdeel.  Daarnaast is het baantjes zwemmen zeker niet altijd het leukst om te trainen. Het is nogal saai haha. Dan zijn dit leuke hulpstukken om er wat afwisseling in te brengen.