Vijf tips voor een goede warming up

Running - 1 May 2015
5 tips voor een goede warming up

Een goede warming up is essentieel als je gaat sporten en bij hardlopen geldt dit zeker. Ons hardloopmerk Kalenji geeft zes tips.

1) Neem de tijd voor je warming up als je een wedstrijd of lange sessie gaat rennen. Het gevaar voor spier- of peesblessures is groter wanneer je geen goede warming up hebt gedaan. Je gaat je alleen maar slechter wanneer wanneer tijdens het hardlopen je hartslag ook nog sterk gaat stijgen.

2) Ga niet direct te hard van stapel: geleidelijk aan op tempo en dus ook op temperatuur komen. Wanneer je net begint, kun je te snel starten. Vooral als je een wedstrijd gaat hardlopen is het belangrijk dat je rustig begint.

5 tips voor een goede warming up

3) Zorg dat er niet teveel tijd zit tussen de verschillende fasen van je opwarming. Bij een goede warming up is de rustperiode tijdens het joggen, stretchen en lopen funest zijn voor de stijging van je temperatuur.

4) Als het koud is, raden we aan om wat eerder met je warming up te beginnen zodat je lichaam geleidelijk aan op de juiste temperatuur komt. Zorg dat je warme kleding draagt die lichaamswarmte vast houdt.

5) Vergeet niet om goed te drinken als het warm is. Ook bij koudere temperaturen moet je het vochtverlies blijven compenseren. Let op: drink niet in een keer heel veel, maar neem juist vaker kleine slokjes.

Hoe ziet jouw warming up eruit?

Wat vind jij een goede warming up, heb je tips voor beginnende hardlopers? Laat ze achter in de comments!