Zeilen in Nederland

Overige - 7 March 2019

Zeilen in Nederland kan bijna overal. Nederland is namelijk een echt waterland. Het  is een van de grootste zeilwalhalla’s van de wereld. Met de mooie gebieden in Zeeland, Friesland en de Wadden en de vele meren kan je oneindig wateren blijven ontdekken. Geniet van de natuur en het klotsende water wanneer je in een zeilboot stapt.

Friesland

De vele meren maken Friesland tot een van de mooiste en meest unieke plekken ter wereld om te zeilen. Friesland is dan ook dé watersportprovincie van Nederland. Bijna in elk dorp zijn meerdere faciliteiten zoals jachthavens, bootverhuurders en zeilscholen te vinden. Het Friese gebied kent ongeveer 35 meren. De meeste meren vind je in de Zuidwesthoek. Populair bij zeilers zijn onder andere het Sneekermeer en het Heegermeer. Tussen al het water liggen twee Nationale Landschappen en vier Nationale Parken. Door al het water zijn er ook 12 aquaducten te vinden over de Friese autowegen.

Het skûtsjesilen en de Sneekweek zijn 2 jaarlijkse evenementen. Het skûtsjesilen gebeurt met schuitjes. Dit is een houten of stalen Friese tjalk, bedoeld voor het vervoer van vracht op de binnenwateren. De Sneekweek heeft dagelijks andere wedstrijden waar omheen verschillende festiviteiten worden georganiseerd.  

 

Zeeland

Zeilen in Zeeland is voor iedereen. Vanaf het water is Zeeland mooi te bezichtigen. Je zeilt op een van de Deltawateren die de zee met het binnenland verbindt. Je kan voor de rustige binnenwateren kiezen, maar wil je wat meer uitdaging kan je wat meer aan de kust zeilen. Van de rustige zeiler tot de sportieve zeiler, in Zeeland kan iedereen terecht. De Deltawerken zijn vanaf het water prachtig om te zien en maken Zeeland tot een uniek gebied in Nederland om te zeilen.

De waddenzee

Deze zee zee is het stukje zee tussen het vasteland van Nederland en de Waddeneilanden. Het is een een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders en Duitsers. Bij het zeilen op de Waddenzee moet er rekening gehouden worden met de stroming en het getij. Op sommige momenten komen er stukken droog te liggen. Ook leuk om eens te gaan wadlopen als je er dan toch in de buurt bent.

De zandbanken in de Waddenzee worden afgewisseld met brede vaargeulen. Dit brengt meer dan 500km aan wateren om van te kunnen genieten vanaf je zeilboot. Op de eilanden zijn veel zeilscholen, zeilverhuurders en jachthavens te vinden. Genoeg te zien en te doen dus in deze mooie omgeving.

 

Vertel ons jouw favoriete zeilspot in Nederland en waarom!