Wat voor hardloopkleding heb ik nodig?

Running - 17 April 2015
Hardloopkleding die ademt

Wanneer je gaat sporten warmt je lichaam op door het samentrekken van je spieren. Om die warmte af te kunnen voeren, ga je zweten en dat is ook niet ideaal. De oplossing van ons hardloopmerk Kalenji is kleding die ademt!

Zweten en sporten
Transpireren is zowel goed als slecht tijdens het hardlopen. Het is essentieel en dus goed omdat een te hoge lichaamstemperatuur gevaarlijk is: hierdoor word je namelijk zwak, duizelig, misselijk en kun je bewusteloos raken. Maar het is ook slecht voor je, want als je zweet verlies je vocht en teveel vochtverlies is óók weer gevaarlijk. Een daling van lichaamsgewicht met 2% door vochtverlies kan bovendien een prestatieverlies van ongeveer 20% veroorzaken.

Hardloopkleding

Technische eisen
Los daarvan is het geen fijn gevoel om in natte kleding te bewegen, het kan gaan irriteren en is net iets zwaarder dan droge kleding. Wat je dus nodig hebt is hardloopkleding die ademt en het zweet afvoert. Het doel van ademende kleding is niet zozeer het blokkeren van transpiratie maar juist het beperken van de nadelen daarvan. Om zweet doeltreffend af te voeren moet de stof van je hardloopkleding aan de volgende technische eisen voldoen:

-Absorberen: de kleding bestaat uit kunstvezels die veel water opnemen
-Afvoeren: het zweet wordt van de binnenlaag naar de buitenlaag van je kleding afgevoerd
-Drogen: de vezels bevorderen verdamping en het drogen van transpiratie

Onmisbaar tijdens het rennen

Welke kleding is voor jou onmisbaar tijdens het rennen, draag je speciale hardloopkleding of maakt het je niet uit wat voor kleding je tijdens je work out draagt? Laat het weten in de comments!