Veelgestelde vragen over fitness

Fitness - 11 March 2015
fitness

Welke buikspieroefeningen moet ik doen voor een strakke buik? Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie van mijn work outs? Fitnessmerk Domyos geeft antwoord (en tips) op 10 veelgestelde fitness vragen.

1) Hoe vaak moet ik trainen om resultaat te zien?
Hoe vaker je traint, hoe meer resultaat je boekt. Het klinkt simpel en dat is het ook, áls je inderdaad op regelmatige basis sport. Als je 2 á 3 keer per week naar de sportschool gaat, boek je resultaat. Van onregelmatig sporten krijg je zelfs eerder last van spierpijn en vermoeidheid. Hierdoor raakt je natuurlijk je motivatie kwijt en geef je het eerder op.

2) Welke beginnersfouten kan ik maken in de sportschool?
De meeste mensen weten niet hoe ze het beschikbare materiaal moet gebruiken. Hierdoor ga je oefeningen doen waardoor je eerder schade aanricht dan dat je er profijt bij hebt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van te zware gewichten of een te zware trapkracht op een hometrainer. Vraag dus vooral advies aan een aanwezige instructeur of coach! Een ander onderdeel van je work out is de warming up: deze is essentieel en wordt vaak onderschat of zelfs overgeslagen. Natuurlijk is het drinken van water ook een absolute must.

Domyos krachttraining

3) Wat moet ik doen als ik geen ochtendmens ben maar na een werkdag te moe ben om te sporten?
Natuurlijk moet je in het begin echt even proberen vol te houden, maar na een tijdje merk je dat je minder moe bent omdat je vaker sport. Als je een keer spierpijn hebt of stijfheid voelt, is het juist belangrijk dat je doorzet in plaats van afhaakt. Tijdens lichamelijke inspanning maakt je lichaam endorfine aan, wat een positief gevoel geeft. Wie vaker sport voelt zich beter en slaapt ook een stuk beter!

4) Welke buikspieroefeningen moet ik doen voor een strakke buik?
Door je hele lichaam te trainen -en vooral de grote spiergroepen- neemt de hoeveelheid buikvet af. Maar je buikspieren zijn te klein om op zichzelf voor een platte buik te zorgen, dit gaat dus niet lukken door enkel sit ups te doen. Je buikspieren zijn wel van groot belang voor een stabiele lichaamshouding en bij het voorkomen van rugproblemen.

5) Wordt vet omgezet in spieren?
Nee, door je spieren te trainen stimuleer je wél je basaal metabolisme (de energie die je nodig hebt voor primaire handelingen als je hartslag en ademen). Hierdoor krijg je meer energie en verbrand je meer vetten en calorieën. Hierdoor kun je afvallen via cardiotraining, helemaal in combinatie met krachttraining.

faqfitness

6) Mijn broek zit strakker maar op de weegschaal merk ik geen verschil. Hoe kan dit?

Als je broeken te strakker gaan zitten, betekent dit niet standaard dat je zwaarder bent geworden. Je lichaam wordt strakker omdat je vetmassa bent verloren maar wel meer spiermassa hebt. Spieren zijn zwaarder dan vet, waardoor je gewicht dus kan toenemen terwijl je lichaam gezonder en strakker wordt.
Extra tip: gebruik een meetlint om je taille en heupomtrek te meten. Het kan frustrerend en demotiverend werken om op een weegschaal te stappen en niet het resultaat te zien waar je op gerekend had. Hierbij moet wel gezegd worden dat voor mensen met overgewicht de weegschaal onmisbaar blijft.

7) Waarom verlies ik als ik dieet snel gewicht zonder te sporten, maar kom ik daarna snel en zelfs meer aan?
Een dieet is vaak heel beperkend en zal vooral je spiermassa doen afnemen, niet je vetmassa (of maar weinig). Hierdoor komen de kilo’s er bij je vetmassa even snel weer bij, omdat ze eigenlijk niet zijn weggeweest. Het is dus wel degelijk van toegevoegde waarde om ook je voedingspatroon op een verantwoorde manier aan te passen als je wilt afvallen in combinatie met sporten.

8) Sinds ik ben begonnen met krachttraining, heb ik dikkere bovenbenen… wat kan ik daaraan doen?
Door krachttraining worden je spieren vanzelf strakker, maar ze worden lang en flexibel door te stretchen. Gebruik dus nooit te zware gewichten tijdens je work out, maar herhaal bewegingen en put uit je reserves door langere sessies te doen.

Domyos VM Fold

9) Krijg ik mooiere benen door indoor fietsen?
Ja, zolang je maar niet met teveel weerstand trapt. Hoe hoger je trapweerstand, hoe meer beenspieren gestimuleerd worden: net als het trainen met te zware gewichten, zul je dikkere benen krijgen omdat je spiermassa toeneemt. De regel is: je kunt afvallen van spiertraining, zolang je lang traint en je lichaam licht belast.

10) Hoe moet ik ademen tijdens mijn work out?
Het is belangrijk dat je ademhaling niet stokt tijdens het sporten. Inademen doe je als voorbereiding op een inspanning, uitademen doe je tijdens de inspanning. Probeer het als voorbeeld maar eens bij een squat: adem in als voordat je door je knieën gaat, adem uit als je je benen strekt omdat je lichaam weer omhoog komt. De enige uitzondering op de regel zijn oefeningen waarbij je ribbenkast helemaal wordt open getrokken, bijvoorbeeld bij horizontale trekoefeningen om de rug te verstevigen. In dit geval adem je in tijdens de inspanning.

Meer vragen?

Heb je een andere vraag over fitness? Laat het weten in de comments!