Wandeltips: vijf mooie wandelplekken

Outdoor - 22 September 2014
Wandeltips-5

Ons vlakke landje vol bossen, venen en heides leent zich perfect voor een mooie wandeltocht. En iedereen kan wandelen. Kort, lang, kalm of intensief, voor iedereen is er een bijzondere route te vinden. Goede schoenen aan, een rugzak met proviand om en weg uit het gehaast van alledag. Om je alvast op weg te helpen, hebben we vijf wandeltips voor je verzameld.

Onze wandeltips:

Tip 1: Hoogste waterval van Nederland
De zomer is een heerlijk jaargetij voor een wandeling. Zorg wel dat je goede schoenen en sokken draagt, genoeg water drinkt en jezelf beschermt tegen de zon. Dan kan je niets gebeuren ook niet als je op zoek gaat naar de hoogste waterval van Nederland. Je vindt hem in Loenen op de Veluwe, op een stukje lopen vanaf de parkeerplaats Vrijenberg aan de grote weg (N786) van Loenen naar Beekbergen. De waterval vormt het eind van twee aangelegde beken van ieder ongeveer 6 kilometer lengte. Het verval is 15 meter en de trappen aan het eind vormen een geweldig decor voor een paar foto’s. Kortom, een geweldige wandelplek.

Tip 2: Wandelen in de boomtoppen

Bij Buitencentrum Boomkroonpad in boswachterij Gieten-Borger in Drenthe kun je met het hele gezin een onalledaagse boswandeling beleven. De uitgestippelde routes lopen niet alleen door de bossen, maar ook óver en ónder de bomen. Zo leidt het Boomkroonpad je hoog door de toppen van het Drentse bos en kun je via de Worteltunnel een stuk onder de bomen door slenteren. De kinderen kunnen er sowieso hun hart ophalen in de bosweide en het Lorkenspeelbos, alwaar ze hutten mogen bouwen en zelf broodjes kunnen bakken. Een kopje thee of juist een glas koud water uit een goede, lichtgewicht thermosfles en de dag kan niet meer stuk.

Tip 3: De Brabantse Sahara
In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen ligt een van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa: zo’n 30 kilometer meter ‘levend’ zand. In de ‘Brabantse Sahara’ stuift het zand soms flink in de wind, waardoor er zich nieuwe zandheuveltjes vormen en op andere plekken dalletjes ontstaan. Rondom de duinen liggen uitgestrekte bossen, in de 19e eeuw aangelegd om de dreiging van de zandverstuivingen tegen te gaan. Wil je de hond meenemen? Dat kan. Je trouwe viervoeter mag overal aangelijnd mee en op de hondenloslooproute mag hij zich helemaal laten gaan.

Wandeltips-9

Tip 4: Buitenlandgevoel
Zuid-Limburg… Eigenlijk weet iedereen die van wandelen houdt dan al genoeg. Het is een bijzonder stuk Nederland. Het golvende landschap en de knusse dorpjes met authentieke boerderijen zorgen voor een haast buitenlands gevoel. Via uitgesleten wegen, paden en steile hellingbossen bereik je plateaus met prachtige uitzichten over het landschap. Het heuvelachtige gebied leent zich vanzelfsprekend ook voor een goede rit op de mountainbike. Het dorpje Epen is een uitstekend startpunt van een mooie wandel- of mountainbikeroute door de omgeving.

Tip 5: Groot wild
Zoek je een plek waar je eindeloos kan wandelen zonder je te vervelen? Ga dan naar de Veluwezoom tussen Velp, Dieren en Eerbeek. Het is het oudste nationaal park van ons land en bereikt op sommige plekken hoogtes van wel 100 meter. Op de heidevelden van Herikhuizerveld grazen Veluwse heideschapen en in het bosgebied bestaat de kans dat je wild zoals herten of everzwijnen tegenkomt. Het gebied is op sommige punten ‘onbewoond’ dus is het slim om een flinke rugzak met eten en drinken mee te nemen. Vergeet ook niet om een goede wandelkaart mee te nemen, want je hebt er slecht bereik met je mobiele telefoon. Google Maps is dus out of the question op de Veluwezoom.

Zoek je of héb extra wandeltips? Reageer hier of op Facebook!