Hardloopschoenen: vijf aankooptips

Running - 16 September 2014

Eén van de meest toegankelijke en betaalbare sporten is hardlopen. Je hebt er namelijk niet veel (geld) voor nodig om te kunnen beginnen. Wat je sowieso nodig hebt, is een paar hardloopschoenen. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf ervan? Lees onderstaande tip-5 en doe er je voordeel mee.

De beste hardloopschoenen

Gebruik onderstaande tips en koop de beste hardloopschoenen bij Decathlon:

Tip 1: niet glijden maar rennen
Tijdens het hardlopen is het onvermijdelijk dat je voet naar voren glijdt en je tenen de voorkant van je schoen raken. Gevolg? Blaren en blauwe teennagels. Dit voorkom je door hardloopschoenen te kopen die een halve of een hele maat groter zijn dan je gewone schoenen. In je hardloopschoenen moet een ruimte van een centimeter zijn tussen je tenen en de voorkant van de schoen. Ook belangrijk: koop je loopschoenen bij voorkeur ’s avonds, omdat je voeten dan warm en uitgezet zijn. Op deze manier weet je zeker dat je schoenen tijdens het hardlopen niet knellen.

Tip 2: hardlopen is schokkend

Wist je dat je lichaam tijdens het hardlopen, elke keer als je voet de grond raakt, schokken ter grootte van ongeveer drie keer je lichaamsgewicht opvangt? Daarom kun je het best een paar hardloopschoenen kopen met een goede zool (voor de schokdemping) van groot belang. Neem bij het aanschaffen van een paar runningsschoenen je gewicht in acht: weeg je meer dan 80 kg, dan is het verstandig om schoenen met extra schokdemping te kopen.

Tip 3: let op de grond
Kies een paar hardloopschoenen dat is gemaakt voor de ondergrond waar je op loopt. Loop je op oppervlakken die niet meegeven zoals asfalt en kasseien, let er dan ook op dat je hardloopschoenen neemt die je voeten goede schokdemping bieden. Loop je op onverhard terrein (zoals gravel of zand), dan is schokdemping minder belangrijk en juist de ondersteuning van de gehele voet belangrijker. Kies in deze situatie voor meer grip en dus voor hardloopschoenen met een geribbelde zool.

Hardloopschoenen

Tip 4: prettig zitten
Koop je een (nieuw) paar hardloopschoenen, schaf dan gelijk hardloopsokken aan. Die zorgen er voor dat je schoenen nog wat prettiger zitten, bieden extra steun aan je hak en tenen én ze voorkomen blaarvorming op je voeten. Pas je hardloopschoenen terwijl je sportsokken draagt. Zo weet je zeker dat alles perfect past en loopt alles vanaf het begin als gesmeerd.

Tip 5: loop geen blessures op
Tot slot: wacht niet tot je een blessure oploopt met het vervangen van je hardloopschoenen. Schoenen met een dikke zool gaan ongeveer 1.500 tot 2.000 kilometer mee, schoenen met een dunne zool (dit zijn in veel gevallen schoenen speciaal voor hardloopwedstrijden) zijn na maximaal 500 kilometer versleten.

Mocht je nog vragen of tips hebben, laat het ons weten! Je vindt ons ook op Facebook en daar kun je uiteraard ook terecht met vragen en tips.