In de winter is het belangrijk dat je goed voorbereid bent wanneer je in de bergen gaat wandelen. Dit geldt natuurlijk het hele jaar door, maar je wilt niet onverwachts overvallen worden door onvoorspelbare factoren als het weer. Tien tips voor een goede voorbereiding als je gaat wandelen in de winter!
1) Pas je kleding en materiaal aan de omstandigheden aan: draag laagjes die je makkelijk kunt uittrekken, zorg dat je een fatsoenlijke rugzak bij je hebt waar je in elk geval een EHBO-set, eten en drinken, handschoenen, extra (regen)kleding in kwijt kunt.
2) Zorg dat je schoenen lekker zitten en al zijn ingelopen. Nieuwe bergschoenen kunnen binnen no time voor blaren zorgen. Stevige zolen geven extra grip op natte hellingen of in de sneeuw. Ligt er veel sneeuw? Vergeet je sneeuwrackets niet!
3) In de bergen kan het weer snel omslaan, wees hier dus op voorbereid! Check de weersvoorspellingen, buienradars en hou rekening met eventuele sneeuwval of onweer. Vertrek vroeg als je niet in het donker wilt wandelen.
4) Weet waar je gaat wandelen! Als je via kaarten, gidsen en natuurlijk het internet een tocht uitzet, kun je routes zelf uitstippelen en zelfs instellen en bijhouden met een GPS. Natuurlijk check je de weersvoorspellingen nog een keer voordat je weggaat.
5) Je conditie wordt nogal op de proef gesteld wanneer je lange afstanden aflegt op terrein dat verschilt qua hoogte. Het is dus zeker aan te raden om te trainen voordat je de bergen induikt. Uitputting kan je maar zo overvallen en dat wil je koste wat kost mijden.
6) Neem niet teveel hooi op je vork: ken je grenzen en loop niet te lang door, je moet immers ook weer terug! Tijdens een afdaling kun je sneller uitglijden als je vermoeid raakt, waardoor vaak onnodige valpartijen ontstaan. Als er sneeuw ligt, moet je zorgen voor fatsoenlijke grip en liefst volg je een spoor dat er al ligt.
7) Blijf op je de paden! Je verdwaalt snel als je afwijkt van de begane routes, en de ondergrond kan je verrassen als je off road gaat.
8) Het is aan te raden om niet in je eentje te gaan wandelen. En als je dan toch samen op pad gaat, is het belangrijk dat jullie je motivatie delen. Iemand met hoogtevrees of tegenzin, haalt het moraal omlaag. Kinderen willen graag dingen ontdekken en vinden lange stukken lopen al snel saai. Zorg dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft!
9) Neem een zonnebril mee, juist als het kan gaan sneeuwen: de sneeuw kan verblindend werken en dat is tijdens een wandeling hinderlijk.
10) Neem vooral je pauzes en geniet van de omgeving. Zorg voor wat eten en drinken (sowieso altijd voldoende water meenemen in een waterzak of bidon), dit geeft je extra energie.
Maar waar dan?
Waar ga je wandelen in Nederland, kies je in de winter voor andere routes? Laat het weten!