Springtouwoefeningen: vijf tips

Fitness - 18 September 2014
Springtouwoefeningen 2

Springtouwoefeningen zijn beter voor je lichaam en geest dan je denkt. Niet alleen voor bokskampioenen in de dop, ook voor beginnende én gevorderde sporters. Kortom, springen is winnen!

Snel resultaat

Boksers trainen met een springtouw omdat het één van de meest complete work-outs is die een sporter zich kan wensen. Door te touwtjespringen train je het reactievermogen van je voeten (voor een bokser erg belangrijk) en je benen, billen, armen en buikspieren. Je traint er dus je boven- én onderlichaam mee. Ook je concentratievermogen verbeterd door regelmatig te touwtjespringen. Beter nog: je ziet en voelt na een paar keer touwtjespringen de resultaten van je inspanningen.

Voorbereiding is alles

Touwtjespringen is dus ontzettend goed voor je, als je maar voorbereid, met het juiste materiaal en met onderstaande tips aan de slag gaat. Vergeet ook niet om, voordat je begint te springen en net als bij elke andere work-out, je spieren op te warmen om de kans op blessures te verkleinen.

Tip 1: tot je oksels
Zorg voor de juiste lengte van je springtouw. De springtouwen van Domyos zijn in lengte verstelbaar en voor het bepalen van de correcte lengte ga je met beide voeten midden op het touw staan. Pak vervolgens de uiteinden op en kijk of die, als je rechtop staat, tot je oksels komen.

Tip 2: gebruik je polsen
Draai het springtouw bij het springen rond vanuit je polsen en houd je handen ter hoogte van je middel.

Springtouwoefeningen

Tip 3: zachte landing
Probeer op de bal van je voet te landen en zorg ervoor dat je voeten zo kort mogelijk contact maken met de grond. Zet je knieën niet op slot, want dan loop je meer kans op een blessure. Heb je thuis niet de mogelijkheid om te springen op een oppervlak dat meegeeft? Leg er dan een yogamat op om je landingen te dempen.

Tip 4: om de dag
Beginnende touwtjespringers starten met drie keer één minuut touwtjespringen, onderbroken door rustperiodes van een halve minuut. Vervolgens tel je elke week één minuut op bij je springsessies. Ook belangrijk in het begin: spring niet elke dag, maar om de dag. Na drie weken kun je de frequentie opvoeren.

Tip 5: variatie is goed
Breng variatie aan in je work-out:

  • Wissel van tempo;
  • Spring alleen op je linker- of rechterbeen;
  • Land afwisselend op je linker- of rechtbeen (alsof je aan het hardlopen bent)

Hardloopschoenen en een sportbeha

Aanvullend op de tips raden we je aan om niet op blote voeten te springen of op oppervlakken die niet meegeven, zoals asfalt of beton, ook om de kans op blessures te verkleinen. Schaf dus voordat je begint met touwtjespringen ook een paar goede hardloopschoenen aan. En voor de vrouwelijke touwtjespringers raden we een sportbeha aan.

That’s it! Mocht je nog vragen of tips hebben: reageer hieronder of op Facebook!