Spinning als fietsvervanger

Fietsen - 26 December 2014
spinning ipv fietsen

In de winter pak je minder snel de fiets dan wanneer het lekker weer en langer licht is buiten. De een stapt thuis op een fietstrainer, maar natuurlijk kun je ook gaan spinnen. De voordelen van een spinles!

Met spinning verbrand je veel calorieën, maar dat is voor fietsers over het algemeen niet de reden om mee te doen aan een les. Natuurlijk is het wél mooi meegenomen, want je fietst een stuk makkelijker met een goed uithoudingsvermogen. Tijdens het spinnen kun je zelf instellen (of op aanraden van de instructeur) hoe zwaar of hoe licht je trapt, hiervoor hoef je niet te stoppen met fietsen en dus kun je door blijven fietsen zonder je workout te onderbreken.

Afwisselende oefeningen

De sessie wordt geleid door een instructeur die advies geeft en motiveert tijdens de hele les. Je traint in een groep, wat een welkome afwisseling kan zijn als je gewend bent om thuis op een fietstrainer (of natuurlijk normaliter buiten) in je eentje te fietsen. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van muziek, waardoor de tijd sneller lijkt te gaan en ondertussen verander je van ritme, snelheid en houding. Je fietst dus niet steeds in hetzelfde tempo of in dezelfde houding, je zakt bijvoorbeeld ook voor je zadel door je knieën waardoor je meer kracht gebruikt in verschillende lichaamsdelen. De verschillende houdingen en veranderende bewegingen geven al je spieren een workout. Zitten, hurken, staand fietsen: je spieren versterken en je traint je uithoudingsvermogen.

spinning

Extra tips van ons fietsmerk B’Twin

“Vergeet nooit de warming up (tien minuten á een kwartiertje) en de cooling down (ongeveer tien minuten)! Je spieren worden intensief gebruikt en dus dermate belast dat je ze echt moet opwarmen en bij moet laten komen voor en na de spinles. Neem ook altijd voldoende water mee in een waterzak, fles of bidon! Tijdens het spinnen zweet je enorm en dat vochtverlies wil je tijdens je work out al compenseren. Als je te erge dorst krijgt, is het eigenlijk al te laat. Voor extra hydratatie achteraf, kun je een sportdrankje meenemen. Ook een handdoek om het zweet van je voorhoofd en nek te vegen is zeker geen overbodige luxe tijdens spinning.”

Reageer!
Wat vind jij van spinning, zijn er wat jou betreft voor- of juist nadelen? Heb je verder nog tips? Je bent van harte uitgenodigd om je mening te delen!