Waaruit bestaat een goede zwemtraining?

Zwemmen - 27 April 2015
Essentiële onderdelen voor je zwemtraining

Wanneer je vaker zwemt, is het aan te raden om een trainingsprogramma voor je zwemtraining te gebruiken. Ons zwemmerk Nabaiji geeft tips voor een serie oefeningen!

Train met regelmaat
Zorg als eerste dat je regelmatig gaat zwemmen. Wanneer je één keer drie uur zwemt, boek je veel minder progressie dan wanneer je met regelmaat drie kwartier tot een uur zwemt. Hieronder een rijtje essentiële onderdelen van je zwemtraining, waarna we er een paar onderdelen van uitlichten.

Wat is essentieel bij een zwemtraining?
-Warming up
-Cardiotraining
-Verbetering van je basisbewegingen en techniek
-Actieve recuperatie
-Stretchen

Zwemshop Decathlon

Warming up
Om je spieren op te warmen doe je een warming up van tien minuten met wijde bewegingen: bijvoorbeeld 50m crawl, 25m rugcrawl en 25m schoolslag. Herhaal deze oefening totdat je tien minuten hebt gezwommen en neem dan een minuut pauze. Je kunt ervoor kiezen om van te voren een paar uithoudingsoefeningen te doen buiten het zwembad. Een paar voorbeelden zijn touwtjespringen, schuine crunches en buikspieroefeningen. Na het zwemmen is het belangrijk dat je goed stretcht!

Cardiotraining
Om je hartslag en je hart voor te bereiden op de inspanning die je gaat doen, zwem je 25m snel (crawl) en rust je 30 seconden uit. Vervolgens 50m snel (borstcrawl) en dan 30 seconden rust. Nog 25m snel (crawl) en weer 30 seconden rust. Herhaal deze oefening een paar keer en neem vervolgens een minuut rust. Let op: wanneer je op hoger niveau wilt gaan zwemmen, heb je hier gepaste zwemkleding voor nodig. De baggy beach shorts en bikini’s werken eerder in je nadeel dan in je voordeel!

Actieve recuperatie
Tussen de verschillende oefeningen door, neem je de tijd voor wat zogeheten actieve recuperatie: je rust uit terwijl je beweegt. 50m crawl in normaal tempo is hier een goed voorbeeld van.

Hoe train jij?

Hoe ziet jouw zwemsessie eruit, heb je aanvullende tips of methoden waar je anderen mee kunt helpen? Laat het weten in de comments!