Nieuwjaarsduik: wat heb ik nodig?

Zwemmen - 31 December 2014
nieuwjaarsduik: fullsuit Nabaiji

Morgen is het weer zover: overal in het land kun je meedoen aan de traditionele nieuwjaarsduik. Een ideaal moment om enorm verkouden te worden! Als je in de winter in koud water zwemt, is het verstandig je daar ook op te kleden. 

Met zijn allen rillend op het strand of langs de waterkant, snel het water in en uit en daarna warm worden met een kop erwtensoep of broodje worst… Vaak ontstaat deelname aan een nieuwjaarsduik als een uit de hand gelopen grap. Mensen verkleden zich alsof het carnaval is, of gaan juist voor een zomerse bikini of zwembroek. Prima natuurlijk als je snel even het nieuwe jaar wilt inluiden door het water in en uit te sprinten. Maar als je serieus aan buitenzwemmen doet, ga je voor een fullsuit in plaats van een konijnen- of kerstmannenpak.

Geen wetsuit, geen shorty, maar een fullsuit. Dit zwempak lijkt op een wetsuit en houdt ook warmte vast, maar is net van warmer materiaal gemaakt dan een wetsuit. Het voelt wat meer als rubber aan, de stof is dikker maar toch nog flexibel en het valt niet zwaar. Ideaal om in te zwemmen dus. Net als een badmuts om je haar uit je gezicht te houden. Los haar remt af, wat ook geldt voor wijde kleding waar lucht onder kan komen tijdens het zwemmen.

Natuurlijk wel zo fijn als je uit het water komt: een lekkere badjas om direct de eerste kou mee te lijf te gaan. Met een handdoek droog je je vervolgens fatsoenlijk af. Tijd voor die kop warme soep!

Wat je ook aantrekt tijdens de nieuwjaarsduik, we wensen je een gelukkig, fijn en gezond nieuwjaar!