Mountainbikeroutes in Nederland

Fietsen - 6 June 2019

Mountainbike routes in Nederland zijn er meer van dan je denkt. Door heel ons land vind je de meest uiteenlopende plekken om je fietsplezier te vinden. Bossen, duinen en heuvels die allemaal gemaakt zijn om te ontdekken door jou. Lees hier welke plekken wij je aanraden.

Bergschenhoek

Leuk weetje over deze route is dat het grotendeels loopt over een oud vuil- en puinstortplaats. Bergschenhoek ligt net ten noorden van Rotterdam. Door de grote hoogteverschillen en technische elementen is dit parcours uniek in de regio. Een uitdaging voor mountainbikers uit het hele land. Het parcours bestaat uit drie secties die met elkaar verbonden zijn. In totaal komt dit uit op een lengte van 7km en 160 hoogtemeters. Het grootste deel van het parcours is voorzien van deelse verharding. Dit zorgt ervoor dat het parcours, in het bijzonder na regenval, beter en veiliger te berijden is.

Lemele

Door gletsjers ontstonden in het landschap hoge stuwwallen waaronder de Lemelerberg. De route is gerealiseerd door Landschap Overijssel in samenwerking met Wielerclub Lemelerveld. In het ruim 850 hectare grote natuurreservaat is het altijd genieten.

De mountainbikeroute Lemelerberg start op de parkeerplaats op de Lemelerberg. Direct aan het begin van de route moet er al serieus gefietst worden: slingerende singletracks, korte en lange afdalingen, technische passages en fikse beklimmingen wisselen elkaar af. Ongeveer halverwege de route fietst men over wat bredere paden. Hierna volgt een singletrack langs de weilanden om vervolgens weer te gaan klimmen. Ook hier een deel dat samen loopt met een wandelroute. Let dus op.

Dan wordt de route weer echt mountainbikeroute. De route is prima bewegwijzerd, bestaat volledig uit onverharde paden, heeft pittige beklimmingen en lekkere afdalingen.

Rijssen

De MTBroute Rijssen voert door het ongeveer 600 hectare grote natuurgebied De Borkeld. Natuurgebied De Borkeld is erg divers en daarom leuk om doorheen te fietsen. Het terrein is glooiend: de hoogste top is de Friezenberg ligt (40 meter). In de heidegebieden op en rondom de Friezenberg, onder andere op het Elsenerveld, bevinden zich een dertigtal, tot vijfduizend jaar oude grafheuvels. Ook bevindt zich in dit gebied de Rijsserberg (32,4 meter), ook wel het Hollandse Schwarzwald genoemd. Het is een pittig parcours met veel klimmetjes, keren, klauteren, draaien en afdalen. Er zit geen tien meter vlak terrein tussen. Leuke uitdaging dus!

Amerongen

De routes zijn gelegen op de Utrechtse Heuvelrug. Na de Veluwe is de Heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland. Het gebied staat bekend om zijn enorme hoeveelheid broedende vogelsoorten. In het terrein tref je grote hoogteverschillen aan van 8 t/m 69 meter boven NAP. De route Amerongen ligt in het deel dat van oorsprong 2 landgoederen waren: het Amerongse bos en het Zuilensteinse bos. De route is een afwisselende route met veel singletracks, brede lange klimmen en leuke uitdagende afdalingen. Deze route kan gecombineerd worden met de routes in Rhenen, Kwintelooijen en Leersum.

Leersum

Als je de route start vanaf de parkeerplaats aan de Utrechtse baan fiets je eerst door het Lombokbos. Dit deel van de route bevat mooie, lange singletracks en flink wat hoogtemeters. Hierna volgt een singletrack parallel aan het fietspad van de Utrechtse baan. De route bestaat uit bredere hellingen afgewisseld met uitdagende slingerende singletracks. Deze route kan gecombineerd worden met de MTB routes Amerongen en Zeist.

Appelscha – Bosberg

Deze route ligt in de provincie Friesland. De route is gelegen in de oude, begroeide duingebieden van Appelscha. Dit maakt het mogelijk om de meest fantastische tracks, met voor de omgeving veel hoogteverschil, te realiseren. Het hoogste punt van Friesland is gelegen in dit deel van de Friese Wouden. Het is een uitdagende route waar een goede warming-up een vereiste is. De route bestaat uit technische singletracks met korte venijnige klimmetjes. Er zitten geen verharde of vlakke stukken in de route. Deze route is aaneengesloten te rijden met de 17,3 kilometer lange, blauwe route van Appelscha. Er ontstaat dan een route met een totale lengte van ruim 21 kilometer.

Schoorl

Tussen de zee en het plaatsje Schoorl tref je een uitgestrekt duinterrein aan: De Schoorlse Duinen. Het duingebied is 5 kilometer breed en 54 meter hoog. Met name “De blanke top der duinen”: De ruim 15 kilometer lange route gaat over hoge duinen, door bossen en heide en langs De Kerf. De route is zowel grillig, uitdagend als afmattend.

Wil je weten waar de routes precies starten, of wil je de gps route hebben. Kijk hier voor alle routes door heel Nederland.