Motivatie om te hardlopen in de winter

Running - 11 February 2015

In de winter is het moeilijker om de motivatie te vinden om aan je conditie te werken. Het is koud, het wordt vroeg donker… je bent niet de eerste die zich daardoor laat tegenhouden. Dit hoeft absoluut niet te betekenen dat je niet kunt gaan hardlopen. Een paar tips om gemotiveerd te blijven als je wilt hardlopen in de winter!

Als je de hele winter niet sport, gaat je conditie achteruit en verslappen je spieren. Door in een sportschool of thuis door te trainen, voorkom je dit en kun je tegelijkertijd de feestkilo’s van december wegwerken. Een loopband, crosstrainer of step is een ideaal hulpmiddel hiervoor: je blijft in conditie en je hoeft niet naar buiten. Er zijn genoeg redenen om naar de sportschool te gaan of om lekker thuis op een loopband te stappen:

  • Makkelijker: Terwijl het buiten waait en koud is, sta jij lekker droog binnen. Geen tegenwind of natte hardloopkleding!
  • Afwisselend: In een sportschool kun je uit verschillende apparaten kiezen en dus je oefeningen variëren.
  • Veiliger: Je bent binnen en niet buiten in het donker, waar het ook nog eens glad kan zijn door de weersomstandigheden.
  • Lichamelijk minder zwaar: Een loopband vangt schokken beter op dankzij de regelmaat aan snelheid en stabiliteit.
  • Doseer je inspanning: Op een loopband hou je makkelijk je snelheid, aantal verbruikte calorieën en gelopen afstand bij. Je kunt zelf de zwaarte van je hardloopsessie instellen.

hardlopen in de winter

De basis van sterke spieren
Of je nu thuis of in de sportschool hardloopt, wanneer je doorgaat met hardlopen in de winter, verbeter je je spierkracht en blijf je vooruitgang boeken. Het is dan wel belangrijk dat je een goede warming up doet en zowel voor als na het sporten stretchoefeningen doet. Er zijn verschillende eenvoudige bewegingen waarmee je je spiermassa behoudt en waardoor je meer vermogen en afzetkracht krijgt.

Thuis loop je meerdere keren de trap op en af, dit is een goede oefening voor het hart, je benen, dijen en kuiten. Met buikspier- en rugoefeningen en door touwtje springen verbeter je je uithoudingsvermogen waardoor je logischerwijs minder snel moe wordt wanneer je weer buiten gaat hardlopen. In de sportschool train je je uithoudingsvermogen door een paar kilometer op een crosstrainer of loopband te rennen. Zorg altijd dat je een goed paar hardloopschoenen draagt!

hardloopwinter

En jij?

Hoe hou jij in de winter je conditie op peil, heb je nog tips voor andere hardlopers? Laat het weten!