Hoe kan ik mijn kind leren fietsen?

Fietsen - 16 March 2015
leren fietsen

Kinderen gaan door verschillende fasen wanneer ze leren fietsen: evenwicht vinden, leren trappen en remmen. Dit lukt nog niet allemaal tegelijk en natuurlijk ligt bij het evenwicht vinden de hoogste prioriteit. Het belangrijkste is dat kinderen zich veilig (blijven) voelen, dit kan met een kinderfiets

Evenwicht vinden op een kinderfiets
Het vinden van balans en evenwicht is zonder twijfel het meest lastige aan leren fietsen. Kinderen vallen vaak omdat ze te weinig of juist te snel bewegen. Om kennis te maken met evenwicht, zijn loopfietsen ideaal voor kleine kinderen. Er wordt nog niet getrapt maar het sturen en de controle kan al wel geoefend worden.
Voor het geval kinderen hun evenwicht verliezen op de loopfiets, zijn er de afneembare duwstangen waarmee je achter de fiets aanloopt. De duwstang zit dus niet in de weg en je behoudt de controle terwijl je kind gemotiveerd raakt omdat het niet valt.

lerenfietsne

Van loopfiets naar kinderfiets
Om de overgang van loopfiets naar kinderfiets met trappers vloeiend te laten verlopen, heeft B’Twin de Woony uitgevonden: een loopfiets die je binnen no time transformeert tot 12” fiets met volledige kettingkast. Dankzij het StopEasy remsysteem van B’Twin leren kinderen remmen, zonder onverwachts ten val te komen omdat de rem te snel of te abrupt gebruikt wordt.
Als het tijd is voor een echte fiets, hou je altijd rekening met de volgende punten:
Het zadel staat dermate laag dat je kind altijd met de voeten plat op de grond kan staan
De beste houding is rug recht, hoofd omhoog en vooruit kijken terwijl je kind het stuur goed vast heeft. Bij het leren fietsen gebruik je een kinderfiets met terugtrapremmen.

Het is belangrijk dat kinderen goed begrijpen dat zij de controle over de fiets hebben en niet andersom. Om dit een beetje door te krijgen, is het een goed idee om a la een loopfiets de kinderfiets vooruit te duwen terwijl het kind op het zadel zit. Dus niet trappen maar stappen om het gevoel, gewicht van de fiets en de controle een beetje door te krijgen.

fietsheem

Voor extra bescherming bij het leren fietsen kun je nog kiezen voor een kinder fietshelm of knie- en elleboogbescherming. Het is ook aan te raden om kinderen te laten oefenen met op- en afstappen, dit is tenslotte iets wat snel (en zonder te vallen) moet kunnen gebeuren als het nodig is. Uiteraard kun je gebruik maken van de welbekende steunwieltjes of zijwieltjes voor extra evenwicht.

Blijf vooruit kijken
Om het evenwicht te bewaren is het belangrijk om altijd vooruit te blijven kijken om te zien wat er gebeurt en om situaties in te kunnen schatten. Niet te langzaam te fietsen en oefen met het afzetten om vaart te maken.
Blijf kinderen er in het begin altijd aan herinneren dat ze moeten blijven trappen en dus snelheid houden. Hoe langzamer ze gaan, hoe meer ze gaan zwalken en de kans dat ze vallen is groot. Let altijd op dat:
-De voeten stevig en midden op de trappers staan
-De rem wordt gebruikt om te stoppen
-Het hoofd rechtop blijft en er dus naar voren wordt gekeken om te zien wat er gebeurt

Draaien
Een bocht of een obstakel op de stoep of straat betekent dat er gestuurd moet worden. Het is belangrijk dat kinderen hierbij:
-Tijdig zien wat er aan komt en inschatten welke kant ze op moeten sturen
-Stoppen met trappen
-Het stuur stevig vast blijven houden
-Altijd vooruit blijven kijken om te zien waar ze heen moeten

Hoe heb jij je kind leren fietsen?

Heb je nog extra advies voor wie een kind wil leren fietsen, bijvoorbeeld tips om een kind zich zo veilig mogelijk te laten voelen? Laat het weten in de comments!