Kramp voorkomen tijdens het zwemmen

Zwemmen - 30 March 2015
Kramp voorkomen tijdens het zwemmen

Kramp is een van de laatste dingen die je wilt ervaren tijdens het sporten. Dit geldt absoluut ook voor zwemmers. Een aantal tips om kramp te voorkomen tijdens je zwemsessie!

Wat is kramp?
De kramp die je voelt is in feit een ongecontroleerde en daarom pijnlijke samentrekking van je spieren. Dit kan voor, tijdens én na het sporten gebeuren en je wordt er vaak door verrast. Kramp gaat echter na een paas minuten weer over als je de spieren stretcht en zorgt dat je goed drinkt. Tijdens het zwemmen is het belangrijk dat je geen wilde bewegingen maakt met de spieren waar je kramp in voelt. Dit forceert je lichaam en het is verstandig om even uit het water te stappen voor een korte pauze. Drink wat water of een energiedrankje en laat je ook vooral eens zacht masseren. Als je spieren ontspannen zijn, kun je proberen ze voorzichtig en geleidelijk wat op te rekken zodat je minder snel kramp krijgt.

Wanneer kan ik kramp krijgen?
-Tijdens de warmingup: je spieren schrikken als het ware van de inspanning die ze normaliter niet gewend zijn
-Aan het begin van je sportsessie: je hebt niet voldoende warmingup gedaan
-Aan het einde van je sportsessie: je lichaam is vermoeid en je concentratie neemt af
-Tijdens de recuperatiefase: je lichaam komt ’s nachts weer op kracht na een zware inspanning

krampvoorkomenzwemmen

Kramp voorkomen tijdens het zwemmen
Wanneer je kramp voelt in je kuiten of voeten, is een eerste oplossing voldoende drinken. Ook bij het zwemmen is het belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Drink mineraalwater om het verlies van teveel vocht te compenseren. Neem kleine slokjes!

Warmingup en cooling down
Vaak worden de opwarming en cooling down onderschat en helaas zelfs vaak overgeslagen. Bij het voorkomen van kramp zijn ze meer dan essentieel. Dit zul je ook merken in de dagen na het zwemmen wanneer je lichaam weer op kracht komt. Als je ’s nachts last hebt van kramp, leg je benen dan wat omhoog als je slaapt en drink veel voordat je gaat slapen. Wanneer je je zwemkleding weer aantrekt voor een volgende sessie, vergeet dan niet om je lichaam goed op te warmen. En blijf altijd voldoende drinken!

Tips voor een goede warming up en/of cooling down?

Heb je advies of tips over een warming up of cooling down waarmee je kramp tijdens het zwemmen kunt voorkomen? Laat weten in de comments!