Koffie en sporten: goed of slecht?

Overig - 22 December 2014
koffie en sporten

Als je van cafeïne houdt, drink je er al snel teveel van. Maar heeft je koffie-inname invloed op je conditie? En is dat dan een positief of negatief effect? Koffie is voor velen onmisbaar en er heerst nogal wat onduidelijkheid over de combinatie koffie en sporten. Maar als je veel sport, is het absoluut niet erg om ook van koffie te genieten. De vuistregel is: geniet met mate!

Een kopje koffie heeft een positief effect op je bloedcirculatie en een betere bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof. Wanneer je een uur voordat je intensief gaat sporten ongeveer twee kopjes koffie drinkt (dit staat gelijk aan 200mg tot 300mg cafeïne), verbrandt je lichaam meer vet en juist minder glycogeen. Glycogeen is de suikervoorraad van de spieren en daarom een belangrijke bron van energie tijdens het sporten.

Wanneer je met mate koffie drinkt, kan het dus een positieve invloed hebben op je lichaam: koffie vermindert verder vermoeidheid, stimuleert het hart en je ademhaling en zorgt voor een beter gebruik van vetten. Voor de duidelijkheid: natuurlijk moet je altijd water en sportdrankjes blijven drinken voor, tijdens en na je work out.

koffie en sporten

Negatieve bijwerkingen

De beweringen dat koffie vochtafdrijvend werkt en dus de vochtbalans verstoort (wat slecht is als je wilt afvallen), zijn inmiddels zwaar gedateerd. Wie wil afvallen en tóch koffie wil drinken: geen enkel probleem! Je krijgt maar 1 calorie binnen per 100mg. Zolang je de grens bij drie koppen koffie legt, is er niets aan de hand. Let op: Iedereen reageert anders op cafeïne, dit effect hangt af van onder anderen je lengte, leeftijd en gewicht. Het gebruik van teveel cafeïne kan wel degelijk resulteren in slapeloosheid, hartkloppingen en een hogere bloeddruk. Dus nogmaals: drink koffie met mate.

Samenvattend sport en koffie

Koffie en sporten (en afvallen) gaat prima samen. Er is niets op tegen als je ’s ochtends en/of na het eten een kopje drinkt. Het meeste voordeel heb je bij een kop zwarte koffie op nuchtere maag, vóór het sporten. Leg de grens op 3 kopjes per dag, in dat geval is de combinatie koffie en cafeïne zeker okee. Proost!

Alternatieven voor koffie

Heb je tips voor een gezonde levensstijl zónder koffie? Wat voor alternatieven zou je anderen willen aanraden en waarom? Deel je sportieve tips!