Nederlands Studentenkampioenschap Golfsurfen: “Iedereen kan surfen leren”

Surf - 30 May 2019

Surfen is een fantastische sport! Iedereen kan surfen leren. De surfsport is de laatste jaren sterk gegroeid in Nederland, de Holland Surfing Association (HSA) schatte in 2010 het aantal surfers op 10.000 en Stichting Surfpark schatte dat aantal zes jaar later op 12.500 tot 15.000. Vanaf het eerste moment dat je het water instapt begint de adrenaline-rush en voel je de kracht van de zee. Het gevoel van de eerste golf die je surft is onbeschrijfelijk en wordt door velen beschreven als een magisch moment.

Hoe leer ik surfen

Hoe begin je echter met surfen? De zee kan een intimiderende plek zijn zonder de juiste aanwijzingen. Wij raden het dan ook altijd aan om les te nemen bij een gecertificeerde surfschool. Zij kunnen je helpen met de eerste stappen en uitleg geven over wat wel en niet te doen in de zee. Op die manier leer je sneller wat belangrijk is, maar let je bovenal ook op je eigen veiligheid. Om alvast een klein voorproefje te geven van wat je kan verwachten tijdens een surf-les hebben wij hieronder een aantal beginselen uitgelegd.

Benodigdheden tijdens de surfles

1. huur een groot board

Door te kiezen voor een groot surfboard maak je het voor jezelf makkelijker. Namelijk doordat een groot board meer drijfvermogen heeft, kun je meer golven pakken. Ook is het stabieler, waardoor opstaan makkelijker is. Vaak wordt de grootte van een board beschreven met het aantal voet (ft). Voor beginners raden wij minimaal een 8’0 ft board aan, dit staat gelijk aan ongeveer 2.5 meter. Door deze grootte aan te houden kan je makkelijker de eerste stappen maken in het water, zoals peddelen, opstaan en bochtjes maken. Daarnaast kun je het best kiezen voor een softtop board, met zachte vinnen. Hierdoor bezeer je je namelijk minder snel.

2. bepaal je achterste voet

Iedere surfer heeft een natuurlijke aangeboren voorkeur voor een dominante voet. Je dominante voet staat achter op het board en gebruik je om druk te zetten tijdens onder andere het maken van bochten. Je voorste voet gebruik je om het board richting te geven tijdens het maken van een bocht. Als je rechterhand je dominante hand is dan betekent dit vaak ook dat je rechtervoet je dominante voet is. Dit wordt een ‘regular stance’ genoemd. Als je linkervoet dominant is dan heb je een ‘goofy stance’. Voor de kwaliteit van het surfen maakt het uiteraard niet uit wat je dominante voet is.

 

3. oefen het peddelen

Om golven te kunnen surfen is het belangrijk dat je voldoende snelheid maakt voordat de golf bij jou is aangekomen. Deze snelheid bouw je op door te peddelen en deze skill wordt vaak eerst geoefend op het strand. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op dient te letten tijdens het peddelen. Ten eerste is het belangrijk dat je lange volledige slagen maakt om en om met beide armen. Je probeert daarbij maximaal naar voren uit te strekken met je hand en zo ver mogelijk naar achter door te duwen. Ten tweede is het belangrijk dat je een goede positie op het board hebt. Als je te ver naar voren of achteren ligt is het moeilijker om voldoende snelheid te maken. Tot slot dien je altijd een holle rug te hebben waardoor je met je borst en schouders geen contact meer maakt met het board. Dit maakt het makkelijker om volledige slagen te maken tijdens het peddelen. 

4. oefen het opstaan

Nadat je het peddelen op een correcte manier beheerst is het belangrijk om je te focussen op het opstaan. Deze skill wordt ook vaak eerst uitgebreid geoefend op het strand voordat je het water ingaat. Het maakt het makkelijker om een board uit te tekenen in het zand ter grootte van je eigen surfboard. Ga zodanig op het board liggen dat je tenen net niet de achterkant raken. Vervolgens begint het opstaan, dit bestaat uit een aantal stappen:

(1) zet je handen langs je lichaam ter hoogte van je borst,

(2) duw je bovenlichaam omhoog op het board,

(3) zet je dominante voet achterop het board

(4) schuif daarna je voorste voet langs je dominante voet naar voren. Tijdens de gehele beweging is het belangrijk dat je zwaartepunt altijd dichtbij het board ligt waardoor je meer stabiliteit hebt. Concreet betekent dit dat je altijd voldoende door je knieën moet buigen tijdens het staan.

5. waar ga ik de zee in

Zoek een plek waar schuimende golven in een rechte lijn (parallel aan de kustlijn) naar het strand rollen. Het is als beginner zeker niet nodig om tot dieper dan je heupen het water in te gaan. Als je eenmaal in het water ligt is het belangrijk dat je een referentiepunt op het strand voor jezelf aanwijst. Let op! Stromingen kunnen erg gevaarlijk zijn als je niet weet hoe je er mee om moet gaan. Laat je daarom altijd informeren door lokale surfers of surfschool.

6. pak je eerste golf

Nu is het tijd voor het echte werk! Als je een gebroken golf met schuim aan ziet komen dan is de tijd aangebroken om jezelf gereed te maken voor de eerste golf. Leg de neus (voorkant) van je board recht naar het strand, ga erop liggen en begin met peddelen zoals je eerder hebt geoefend. Zoals eerder vermeld is het erg belangrijk om voldoende snelheid te hebben voordat de golf jou heeft bereikt. Als de golf is aangekomen neemt deze je mee en begin je vaart te krijgen. Je kunt dit gedeelte het beste eerst oefenen zonder proberen op te staan. Wanneer het regelmatig lukt om meegenomen te worden door de golf, kun je beginnen met het opstaan.

7. opstaan op je eerste golf

Dit is waar het allemaal op aankomt en waardoor je uiteindelijk echt kan gaan surfen! Als de golf je eenmaal heeft meegenomen is het belangrijk om stabiel op je board te blijven liggen. Gebruik de eerder genoemde tips om jezelf in staande positie op het board te krijgen. Als je merkt dat dit te moeilijk is, dan is het uiteraard altijd mogelijk om eerst een stapje terug te doen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door enkel je bovenlichaam op te duwen als je een golf hebt gepakt. Hierdoor wen je aan de instabiliteit van de golven en creëer je een evenwichtsgevoel voor jezelf waardoor het op termijn makkelijker wordt om op te staan.

8. Goede plekken om te surfen

Nederland heeft een aantal goede plekken waar je kan beginnen met surfen en waar tevens ook surfscholen aanwezig zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Scheveningen, Wijk aan Zee, Domburg en Texel. Wij hopen dat dit stuk jou helpt om de eerste stappen te zetten richting de surfsport.

Stay stoked!

 

Geschreven door: Nederlands Studentenkampioenschap Golfsurfen voor Decathlon Nederland

 

Nog spullen nodig voor het surfen? Kijk eens in onze surfshop!