Hoe train ik mijn spieren in het water?

Zwemmen - 13 March 2015

De borstcrawl is een goede zwemslag om je zwemtechniek te verbeteren en je spieren te trainen. Je kunt trainingen volgen maar ook aan de hand van accessoires vooruitgang boeken en aan je spieren en conditie te werken. Je brengt je lichaam in balans en je krijgt de nodige beweging: tips van Nabaiji!

De armbewegingen
Om je armen en bovenlichaam te trainen, kun je gebruik maken van verschillend geschikt zwemmateriaal. Bijvoorbeeld met een pull buoy kun je aan je bovenlichaam werken. De buoy heeft de vorm van een acht en is van zacht schuimmateriaal gemaakt. Je klemt hem tussen je kuiten of bovenbenen zodat je die niet meer kunt gebruiken om vooruit te komen. Op deze manier train je de spieren in je bovenarmen optimaal, maar ook je buik- en rugspieren werken harder om ervoor te zorgen dat je lichaam in balans blijft.

Om je armslag te verbeteren kun je ook gebruik maken van swim paddles. Het is belangrijk dat je de juiste maat gebruikt: hoe groter de paddle (het zijn een soort zwemvliezen voor je handen), hoe meer kracht je gebruikt. Het is aan te raden om eerst een warming up te doen zonder swim paddles.

zwemtrain

De beenbewegingen
Het klassieke zwemplankje is voor zowel je armen (wissel je armbeweging af door het plankje eerst met een hand vast te houden en vervolgens met de ander) als benen een doeltreffend hulpmiddel. Strek het plankje voor je uit zodat je alleen met je benen vooruit kunt komen.

Met behulp van korte zwemvliezen train je je beenspieren, techniek en uithoudingsvermogen. Om optimaal gebruik te maken van je zwemvliezen, zwem je idealiters afwisselende afstanden met én zonder vliezen. Hoe zwaarder en hoe korter de zwemvliezen, hoe meer kracht je gebruikt tijdens je oefeningen. Extra tip: tijdens het zwemmen kunnen je voeten opzwellen in het water, kies dus liefst één maat groter dan je normale schoenmaat.

Meer oefeningen?

Wat voor oefeningen doe jij om je spieren te trainen in het water, heb je extra tips? Laat het weten in de comments!