Hoe kies ik zwemkleding?

Zwemmen - 9 March 2015
hoe kies ik zwemkleding?

Wil je (vaker) gaan zwemmen? Dan heb je zwemkleding nodig die aansluit op je stijl en niveau. Ons zwemsportmerk Nabaiji geeft tips!

Af en toe
Als je af en toe gaat zwemmen doe je dit waarschijnlijk om beweging te krijgen maar niet omdat je hardcore wilt trainen. Je neemt geen trainingsmateriaal mee maar puur het noodzakelijke: zwemkleding, een handdoek en misschien een zwembril tegen het chloorwater. In Nederland is het niet verplicht om een badmuts te dragen, dus die heb je waarschijnlijk niet bij je. Een badmuts is echter in landen als het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verplicht wegens hygiëne. Wat betreft zwemkleding voor dames kies je voor een model badpak, bikini of zwembroek waar je je gemakkelijk in voelt. Heren kiezen eerder voor een halflange zwembroek dan voor de traditionele zwemslip die je bij snelheidzwemmen bijvoorbeeld weer vaker ziet.

hoe kies ik zwemkleding?

Regelmatig zwemmen
Als je zo’n 2 à 3 keer per week of op wedstrijdbasis zwemt, heb je behoefte aan zwemkleding waarmee je (bijvoorbeeld niet zoals bij lange, wijde zwembroeken) snelheid kunt maken en niet gehinderd wordt door het materiaal dat je gebruikt.  Om slijtage te voorkomen kies je voor een 100% chloorbestendig badpak dat ook genoeg bewegingsvrijheid biedt. Bij regelmatig zwemmen maak je ook eerder gebruik van een zwembril.

zwemkleding2

Hoe vaak je ook zwemt, je wilt achteraf gebruik kunnen maken van een goede handdoek die water absorbeert. Je hoeft niet eindeloos alles droog te wrijven: het water verdwijnt in je handdoek, je hangt hem thuis te drogen of je gooit hem in de was en je hoeft er verder niet naar om te kijken.

Zwemtips?

Heb je tips voor beginnende zwemmers om een schema zo op te bouwen dat ze langere afstanden kunnen afleggen? Meld ze hieronder in de comments!