Hoe kies ik de juiste voetbalschoenen?

Voetbal - 9 February 2015
hoe kies ik voetbalschoenen?

Als je er tijdens een training of wedstrijd vol tegenaan wilt gaan, is het belangrijk dat je de juiste voetbalschoenen aan hebt. Maar hoe kies je de voetbalschoenen die het beste bij je passen?

Niet alleen je voeten en enkels hebben belang bij het juiste paar voetbalschoenen, ook voor je knieën en rug is het veel beter. Het is daarom dan ook belangrijk dat je weet hoe je de schoenen gaat gebruiken. Als je op een  veld speelt van natuur gras, gebruik je andere voetbalschoenen dan wanneer je op een kunstgras voetbalt. Je hebt andere noppen nodig voor de grip die je wilt hebben. Daar pas je dus ook je voetbalschoenen op aan.

De juiste schoenen voor het juiste niveau
Je speelniveau is een belangrijke factor bij het kiezen van voetbalschoenen. Als je een gelegenheidsvoetballer bent (1 of 2 keer per maand), heb je andere eisen aan je voetbalschoenen dan wanneer je 1 of 2 keer per week speelt of zelfs nog vaker omdat je op een hoger niveau voetbalt. Hoe vaker je speelt, hoe hoger de verwachtingen. Je wilt een lichte schoen die ademt en die de vorm van je voet aanneemt. Tijdens het spelen zwellen je voeten op, draag bij het passen van je nieuwe schoenen dus altijd een paar voetbalsokken en zorg dat je een paar voetbalschoenen past dat een halve maat groter is dan je normale schoenmaat.

voetbalschoenen decathlon

Voetbalschoenen voor verschillende type ondergrond
Uiteraard is het belangrijk dat je rekening houdt met de ondergrond waar je op gaat voetballen. In de zaal draag je geen schoenen met noppen en als het geregend heeft, ga je het grasveld niet op met schoenen zonder grip. Als je de schoenen aanpast op het speelveld, ga je veilig te werk. Er bestaan 5 verschillende soorten zolen: Voetbalschoenen vaste nop, FG en AG (firm ground / artificial ground: droog gras / nieuwe type kunstgras), Voetbalschoenen schroefnop, SG (soft ground: nat of modderig gras), Kunstgrasschoenen, HG (hard ground: droge, harde of bevroren grond) en Zaalvoetbalschoenen, IC (in de zaal).

Onderhoudstip
Zet je voetbalschoenen nooit bij de verwarming als je ze wilt laten drogen! Hierdoor droogt het leer uit. Stop een prop kranten in je schoenen, zo trekt het vocht eruit. Vet je schoenen ook in als ze van leer zijn, hierdoor blijven ze lekker soepel. Zoek je betaalbare voetbalschoenen (bijvoorbeeld om een keertje op proef mee te doen bij de F-jes of voor een toernooi op werk)? In onze voetbalshop heb je al voor €14,99 (en voor kinderen slechts €9,99) een instappaar van Kipsta!

Kipsta Agility 300

Jouw voetbalschoenen

Wat zijn de beste voetbalschoenen die jij ooit gehad hebt, zweer je altijd bij hetzelfde merk (waarom, wat maakt die schoenen zo goed?) of heb je andere tips voor het kiezen van de beste schoenen? Laat het ons weten!