Hoe kies ik een snowboard?

Wintersport - 20 October 2014

Als snowboarder heb je een eigen stijl en dus heb je een board nodig dat het beste bij jouw stijl én niveau past. Vooral voor beginners kan het lastig zijn om een board te kiezen dat op beide aspecten goed aansluit. Er zijn voor zowel freeriders, freestylers als fans van de piste aparte boards met specifieke technische kenmerken. Welk snowboard past het best bij jouw stijl?

Kies het ideale board
Hoe wil je het snowboard gaan gebruiken? Laten we beginnen met de verschillende onderdelen van je board:

Snowboard

Bij het kiezen van een board is het belangrijk dat je twee begrippen kent: de shape en de camber.

Shape
De shape is de vorm van je board. Dit klinkt logisch, maar de vorm is essentieel voor het gebruik. Wanneer de nose bijvoorbeeld breder is dan de tail, sta je een stuk stabieler en heb je veel grip bij bochten op hoge snelheid. Dit heet een directionele of richtingspecifieke shape omdat je het beste in één richting gaat en ondertussen verzekerd bent van een betere bochtenligging. Ideaal voor op de piste dus!

Als je tail en je nose hetzelfde zijn, oftewel symmetrisch, heb je te maken met een twin tip board. Je kunt dan perfect in twee richtingen sliden en daardoor is een twin tip ideaal voor freestyle boarden.

Camber
De camber is -vanaf de zijkant gezien- de kromming van je board, en die kromming is bepalend voor hoe je board in contact komt met de sneeuw. Er zijn verschillende cambers:

De bindingen
Je bindingen zijn een onmisbaar onderdeel van je board: ze garanderen je controle, comfort en steun. Qua maten kies je uit S (maat 34 tot 41), M (41-43) en L (43 en hoger).

Bepaal de maat
Je lengte en gewicht zijn twee belangrijke factoren als je op stabiele en comfortabele wijze de piste af wilt. Om de juiste boardmaat te kiezen, hoef je het board alleen maar verticaal voor je te houden. Voor freestylers moet het board tussen schouders en kin uitkomen, bij freeriders is dat tussen kin en neus. Of bekijk hier gewoon de verhoudingen:

snowboard3

Extra tip van ons wintersportmerk Wed’ze:
“Koop eerst je snowboardboots en trek ze aan als je je snowboard uitkiest! Snowboarders met grote voeten (maat 44 en hoger) kiezen idealiter voor een ‘wide’ board, dat iets breder is dan de standaardplanken.”