Hoe kies ik een racefiets?

Fietsen - 23 February 2015
Hoe kies ik een racefiets?

Wil je een racefiets kopen en beginnen met wielrennen maar weet je niet wat voor racefiets voor jou het meest geschikt is? We geven je een aantal tips zodat je weet waar je op moet letten bij het kiezen!

Voordat je in een impuls een fiets koopt omdat je die mooi vindt, moet je jezelf een paar vragen stellen:

Hoe vaak wil je gaan fietsen? 
Als je van plan bent om elke dag te trainen, heb je een fiets van hogere kwaliteit nodig. Voor die kwaliteit betaal je dan ook, maar als je kiest voor een goedkoper model zul je vaker voor losse reparaties, vervanging van onderdelen en ander onderhoud moeten betalen. Denk je echter dat je vooral in het weekend of in de vakantie gaat wielrennen, dan is een goedkoper model een prima keuze.

Welke afstanden wil je gaan fietsen?
Hoe langer en verder je fietst, hoe meer behoefte je hebt aan comfort. Het fietszadel is hier natuurlijk een goed voorbeeld van, maar ook je frame is een onderdeel waar je rekening mee moet houden als je vaak wilt fietsen.

hoekiesikeenfacefiets1

Wat is je budget?
Uiteraard speelt bij het kiezen van de juiste racefiets ook het budget een grote rol. De regel is: hoe hoger de kwaliteit van de fiets, hoe hoger de prijs. Een instapmodel dat je zo nu en dan gebruikt, zal daarom nooit de hoofdprijs hebben. Kijk dus vooral een beetje rond naar racefietsen en beslis hoeveel je wilt gaan uitgeven.

Hieronder zie je een korte introductie van de Triban 500, een van de populairste instapmodellen in de online fietsenwinkel van Decathlon:

Extra tips van B’Twin:
“Wanneer je op het zadel zit, moet je nog net met je tenen de grond kunnen raken. Let op dat je zadel niet op dezelfde hoogte als je frame zit: als dit het geval is, is het frame niet goed afgesteld.”

Wat is jouw ideale racefiets?

Wat voor racefiets gebruik jij en hoe ben je bij dat model terecht gekomen? Laat je tips voor anderen achter in de comments!