Hiking in de winter: wat heb ik nodig?

Outdoor - 21 November 2014
hiking in de winter

Met de winter in zicht is het tijd om je warme kleding weer tevoorschijn te halen. Maar wat heb je nodig als je wilt gaan hiken? Bereid je voor met hulp van onze lijst van benodigdheden voor hiking in de winter.

Rugzak

Hoe ga je zonder rugzak je spullen meenemen? Idealiter gebruik je een model waar je alles in kwijt kunt zonder dat je een onverdaad een gewicht meezeult. Je rugzak moet comfortabel zitten en toch genoeg inhoud bieden voor je spullen. In ons ruime aanbod van rugzakken vind je veel verschillende backpacks die tegen een stootje kunnen en die weerbestendig zijn. De garantie is maar liefst tien jaar geldig, dus de komende jaren zit je goed.

hiking in de winter

Schoeisel

Hoe voor de hand liggend het ook klinkt: een goed paar schoenen is essentieel. Het belangrijkste aan je schoenen is dat ze comfortabel en stevig, maar uiteraard ook warm zijn. Afhangend van het weer, wil je ook droge voeten houden. Als je op pad gaat terwijl de temperatuur onder nul duikt, is het allerbelangrijkste dat je voeten niet onderkoeld raken. Het ergste wat je kan overkomen is natte voeten terwijl je nog een eind moet lopen.

Sokken

Wat is een goed paar schoenen zonder een geschikt paar sokken? Onderschat vooral de impact niet van een paar sokken dat niet comfortabel zit. Niemand wil blaren krijgen tijdens het hiken of wandelen en dus zijn je sokken een belangrijk detail als je op pad wilt. In de winter wil je een paar sokken dragen dat je voeten niet alleen warm maar ook zweetvrij houdt. Een goed paar gaat niet schuiven in je schoenen en daarmee voorkom je dus blaren.

Basislaag kleding

Natuurlijk staat een basislaag kleding hoog op de lijst. Met koud weer zijn laagjes je beste outdoorpartner: verschillende lichtgewicht lagen kun je makkelijk uittrekken als je het te warm krijgt (of juist kunt aanvullen als het te koud is). Liefst kies je kleding die ademt: hierdoor voorkom je zweet en bovendien blijft je lichaam op een dragelijke temperatuur.

hiking in de winter

Middenlaag

De achterliggende gedachte van een middenlaag is het behouden van warmte en het tegengaan van vocht. Zonder middenlaag kun je het binnen no time koud krijgen en daar wordt niemand gelukkig van tijdens een tocht. Onderkoeling kan je maar zo verrassen en dus dien je goed voorbereid op pad te gaan, helemaal als je een paar uur achter elkaar wilt gaan hiken. De middenlaag is in dat geval idealiter van lichtgewicht materiaal dat kou weghoudt maar ondertussen ook ademt. Het is geen enkel probleem als je liever wat zwaarder materiaal draagt: vooral voor tochten die minder lang duren, is isolatie een belangrijke must.

Jas

Een goede winterjas is zonder twijfel net als je schoenen een van de belangrijkste punten op je lijst voor winter hiking. Je wilt een jas die warm en waterdicht is en bovenal tegen een stootje kan. Je jas moet ademen zodat zweet een kans heeft om te verdwijnen: doordat je het warm krijgt, wordt zweet ontwikkeld, maar vocht gaat koud aanvoelen en dat kan voor onderkoeling zorgen. Idealiter heeft de winterjas ook een paar goede zakken waar je bijvoorbeeld je handschoenen of muts in kwijt kunt.

hiking in de winter

Broek

Een warme, comfortabele broek is van groot belang tijdens een hike in de winter. De broek moet flexibel zijn maar ook niet te baggy vallen. Liefst waterdicht en van stevig, stretchy materiaal! Als je een broek kunt vinden die net zo comfortabel aanvoelt als een comfy pyjamabroek of sweatpants voor op de bank, weet je dat een goede keus gemaakt hebt.

Accessoires

Vergeet tijdens je tocht geen benodigdheden als handschoenen, een stuk touw (je weet maar nooit) of een waterfles. Als het echt koud is, is een thermosfles een aanrader. De garantie van een warm drankje is iets wat je gaande kan houden als je lang onderweg bent. Zijn we iets vergeten op de lijst? Laat vooral weten wat je echt mee móet nemen tijdens een hike in de winter!