Hardlopen in de winter: 10 tips

Running - 22 October 2014
hardlopen in de winter: 10 tips om warm te blijven

Wanneer je gaat hardlopen in de winter, wil je natuurlijk wel fatsoenlijk op temperatuur blijven. Tien tips om warm te blijven tijdens het hardlopen in de winter!

1. Doe je warming up binnen

Als je binnen je warming up doet, gaat de temperatuur van je lichaam en je spieren geleidelijk omhoog. Door je oefeningen binnen te doen, komen je spieren in je onderlichaam los en is je lichaam in perfecte harmonie wanneer je buiten je eerste stappen zet.

2. Laagjes

Laat je dikke winterkleding vooral thuis! Als je gaat hardlopen in de winter, heb je het meeste aan ongeveer drie lagen dunne of medium kleding. Je lichaam raakt niet verhit maar je raakt ook niet onderkoeld door bijvoorbeeld vocht in de lucht

3. Kies donkere kleding

Kleding met lichte kleuren absorbeert straling van de zon, wat ook bij bewolkt weer gewoon in de lucht hangt. Draag daarom tijdens het hardlopen in de winter donkere kleding met reflecterende strips. Vezels in gekleurde kleding trekken zonlicht aan, waardoor je eerder gaat zweten en kunt uitdrogen of onderkoeld kunt raken.

4. Nek, handen en voeten inpakken

Je nek, handen en voeten koelen snel af en dus moet je die juist beschermen tegen de kou. Sterker nog: als het koud is, verlies je zo’n 70% aan lichaamswarmte via je voeten, handen of nek.

5. Pas je schoenen aan op de omstandigheden

Als je gaat hardlopen in de winter is het allerbelangrijkste dat je voeten droog blijven. Zorg dat er geen regen in je schoenen komt en voorkom slipgevaar. Je hardloopschoenen zijn idealiter een maatje te groot: omdat je voeten opzwellen tijdens het rennen, koelen ze sneller af als je schoenen knellen.

6. Drink genoeg!

Koude lucht geeft een droge keel en droogt uit. Drink tijdens en na je sessie een energiedrankje: hoewel je minder vocht verliest dan in de zomer, heb je juist meer glucose (de benzine voor je spieren) nodig in de winter.

7. Energie door te eten

Neem noten, mueslirepen en energie gels mee tijdens je tocht, je spieren en hersencellen verbranden de koolhydraten om de kou tegen te gaan én om energie te genereren.

8. Adem in door je neus

En adem uit door je mond! Wanneer het koud of winderig is, is het beter om door je neus in te ademen. Op die manier wordt de koude lucht opgewarmd voordat het je bronchien en longen inkomt. Gebruik deze methode echt niet te lang achter elkaar.

9. Start met tegenwind

Tegen de wind in rennen koelt je lichaam sneller af, start dus met tegenwind en zorg dat je op de terugweg wind mee hebt. Je lichaamstemperatuur stijgt met de wind in de rug.

10. Strekken na het rennen

Met een cooling down voorkom je dat je lichaam te snel afkoelt na het hardlopen. Door rek- en strekoefeningen stabiliseert je lichaamstemperatuur wanneer je klaar bent en dat gaat hyperthermie tegen.